Η κρίση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τη σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στους αρχηγούς των χωρών-μελών όπου δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε αυτήν, αλλά και από τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον φιλοξενούμενό της πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Η τρόικα δεν έχει βγάλει ακόμη το νέο της πόρισμα, επομένως πρέπει να περιμένουμε» είπε. Οταν αυτό εκδοθεί «τότε θα δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα» πρόσθεσε.

Πάντως, η καγκελάριος άφησε ανοικτό το θέμα της περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας. Απαντώντας στο ερώτημα αν συμμερίζεται την άποψη του επιτρόπου Ολι Ρεν, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Αθήνα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα, απάντησε:

«Η βάση εργασίας μας είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους με τους τραπεζίτες. Τα κριτήρια γι’ αυτό διατυπώθηκαν ξεκάθαρα τον περασμένο Οκτώβριο. Το σημαντικότερο είναι τώρα η έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού για το κούρεμα. Μόνο που ενδιάμεσα άλλαξαν οι υποθέσεις για την ανάπτυξη. Γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών παρακάλεσαν να γίνει και άλλος κύκλος διαπραγματεύσεων. Νομίζω, ότι εδώ βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σε αυτή τη βάση θα εκπονηθεί το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου η Αθήνα θα πρέπει να εξειδικεύσει για μια ακόμη φορά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της».

Το συμπέρασμα από τις δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με αναλυτή στο Βερολίνο, είναι ότι η κ.Μέρκελ κινείται σε αντίθετη τροχιά από τον κ.Ρεν: ενώ ο επίτροπος τονίζει – λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης – την αναγκαιότητα της πρόσθετης βοήθειας για την Ελλάδα, η καγκελάριος δίνει προτεραιότητα στην τήρηση των «υποχρεώσεων» από την Αθήνα.

«Ενας συμβιβασμός δεν αποκλείεται» είπε ο ίδιος. «Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο χρόνος γι αυτό είναι πλέον σχεδόν μηδέν. Και αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Ελλάδα».