Αλληλεγγύη και υποχρεώσεις πηγαίνουν μαζί. Αυτό είναι το πνεύμα της βοήθειας που δίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξή της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Η Μέρκελ επιμένει ότι η χρηματική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ή διαχείρισης του δημόσιου χρέους «δεν είναι απροϋπόθετη αλλά βασίζεται στην παραδοχή ότι και οι αποδέκτες της βοήθειας καταβάλλουν το μέγιστο των δυνατών προσπαθειών για να βελτιώσουν την κατάστασή τους». Εξάλλου επαναλαμβάνει ότι χωρίς τον απόλυτο σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους των εφημερίδων Le Monde, Suddeutsche Zeitung, The Guardian, La Stampa, El Pais και της Gazeta Wyborcza η γερμανίδα καγκελάριος σημειώνει ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς δεν καταβλήθηκε η απαιτούμενη προσπάθεια στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιπλέον υπήρξε ολιγωρία από πλευράς της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας».
Παραδέχεται ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί αλλά ότι για υπάρξει μια ολοκληρωμένη απάντηση χρειάζεται όχι μόνο δημοσιονομική σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και προώθηση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.
«Αλλά δεν θα πρέπει να πετάμε πλέον στάχτη στα μάτια μας. Εν ολίγοις πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους κανόνες που εμείς οι ίδιοι θεσπίσαμε στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας (του Μάαστριχτ)» σημειώνει.
Πάντως και η δεδηλωμένη πρόθεση της Μέρκελ να στηρίξει την ανάπτυξη δεν βρίσκεται εκτός αυστηρού πλαισίου. Όπως επισημαίνει τα διαρθρωτικά προγράμματα που δίνονταν στο παρελθόν από την ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθούν και να είναι «περισσότερο στοχευμένα σε χρήσιμους τομείς της οικονομίας». Προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη από κοινοτικά ταμεία θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές από πλευράς των εθνικών κυβερνήσεων «που δεν στοιχίζουν τίποτε», Για παράδειγμα, σημειώνει η Μέρκελ, θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο το εργατικό δίκαιο ιδιαιτέρως για την είσοδο νέων στην αγορά εργασίας αλλά και για συγκεκριμένα επαγγέλματα που «παραμένουν κλειστά σε πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού».

«Υπάρχουν και στη Γερμανία τεμπέληδες»
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης η Μέρκελ επιμένει ότι «δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρέπει να αποδυναμωθεί» αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη που πρέπει να καταβάλει προσπάθεια να βελτιωθεί. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι η ίδια αποκηρύσσει τα ταμπού τα οποία κυριαρχούν για τους λαούς της Ευρώπης. «Υπάρχουν τεμπέληδες Γερμανοί όπως και άλλοι που είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά, υπάρχουν Γερμανοί αριστεροί και συντηρητικοί. Είμαστε μια χώρα με ποικιλία όπως και οι υπόλοιπες. Μπορούμε να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα» δηλώνει.
Η ίδια κλείνει τη μακροσκελή συνέντευξη διατυπώνοντας το όραμά της για την Ευρώπη. «Υπέφερα για 35 χρόνια μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου καθώς δεν μπορούσα να φτάσω στο όνειρό μου που ήταν η δυτική Ευρώπη. Το όνειρό μου είναι μια ήπειρος με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία έκφρασης, τύπου και βιώσιμη οικονομική διακυβέρνηση. Το όραμά μου είναι η πολιτική Ένωση της Ευρώπης» τονίζει η Αγκελα Μέρκελ.