Κοντά σε συμφωνία για την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας.

Νέα συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα είχαν το βράδυ τηυς Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρή στάση τήρησε στη διάρκεια της συνάντησης η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσες αλλαγές σε όλα, όπως στα θέματα των μειώσεων των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και διασφαλίσεις ότι το PSI θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πιο μετριοπαθή στάση τήρησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση ακόμα και ενός της τρόικας.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί το Σάββατο και με τον Αντώνη Σαμαρά. Νωρίτερα την Παρασκευή, οι επιθεωρητές συναντήθηκαν και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μαζί με το PSI -οι διαπραγματεύσεις για το οποίο φαίνεται πως βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο- η έκβαση των συζητήσεων με την τρόικα θα καθορίσει την εκταμίευση των 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

To θέμα του PSI δεν αναμένεται να κλείσει σήμερα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα συζητηθεί το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του Eurogroup, ενόψει της συνεδρίασής του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ.

Ωστόσο όπως σημειώνουν, ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε διάφορά τεχνοκρατικά και νομικά θέματα, τα οποία απομένει να διευκρινιστούν.

Όσον αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, υπάρχει μία κατ΄ αρχήν συμφωνία για το μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο θα ξεκινά τα πρώτα χρόνια από το επίπεδο του 3,50% και θα κλιμακώνεται σταδιακά όσο περνά ο καιρός.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), το οποίο χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο για τη συμμετοχή του 100% των πιστωτών στο «κούρεμα», όπως προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα δεν αναμένεται να κλείσει σε όλες τις λεπτομέρειες σήμερα.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται μία ικανοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα έχει θετική κατάληξη.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη για το PSI στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που παρακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης, προκύπτει ότι υπήρχε διάθεση να κλείσει η συμφωνία σύντομα.

Η άποψη αυτή εκφράζει την πλειονότητα των πιστωτών της χώρας. Άγνωστη ωστόσο παραμένει η στάση που θα κρατήσει μικρή μερίδα hedge funds που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.

Reuters: Επίκεται συμφωνία για το PSI
Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κυοφορούμενο ντιλ προβλέπει ζημιές 65% – 70% σε όρους παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

«Οι δύο πλευρές συγκλίνουν για τα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων» υπογράμμισε στο πρακτορείο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και του Ελληνα Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 ετών και περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ το επιτόκιο θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ώστε ο μέσος όρος του να φτάνει στο 4%.