Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, αρχίζει παγκόσμια τηλεδιάσκεψη για το PSI στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που παρακρατούν ελληνικά ομόλογα. Στη τηλεδιάσκεψη θα περιγραφούν οι όροι της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βαίνει προς ολοκλήρωση. Εκτιμάται ότι η τηλεδιάσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες οπότε νωρίς το βράδυ θα γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία πιθανότατα θα προβλέπει «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, ενώ το μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα «κλειδώσει» κοντά στο 4%.

Το απόγευμα της Παρασκευής (7:30) επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσαρλς Νταλάρα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκαν εκ νέου με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, με Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

«Θα συνεχίσουμε στις 19:30, παρεμβάλλεται μια τηλεφωνική συνεδρίαση του euroworking group και μετά θα επανέλθουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

O κ. Νταλάρα δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις για το PSI αργότερα εντός της ημέρας».

Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στο θέμα του κουπονιού (επιτοκίου) των νέων ομολόγων.

Συγκεκριμένα, προτείνεται επιτόκιο 3,5% για τους νέους 30ετείς τίτλους που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους που λήγουν έως το 2014, 3,9% για τα ομόλογα έως το 2020 και 4,60% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

Σε μέσα επίπεδα, το επιτόκιο διαμορφώνεται περί το 4%, χαμηλότερα δηλαδή από το μέσο κουπόνι (4,84%) που έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία.

Επίσης, θα προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος.

Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους θα διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%.

Κρίσιμο θέμα είναι το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αν διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός, συνεδριάζει το Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο PSI. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI, τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και στις αρχές Μαρτίου θα γίνει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα εκταμιευθεί η «σούπερ-δόση» των 90 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου η χώρα να μπορεί να πληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 του μηνός.

Τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι εξελίξεις από το βράδυ της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής

Στο μεταξύ ότι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει πρόοδο, επιβεβαιώνεται και από την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), με τις εντατικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται την Παρασκευή.

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η κυβέρνηση, ενώ βάσει πληροφοριών από στελέχη κοντά στη διαδικασία φαίνεται ότι κλείνει και η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις, το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Το βράδυ της Πέμπτης, το IIF ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως έχει σημειωθεί πρόοδος και πως οι δύο πλευρές είχαν «παραγωγικές συζητήσεις». Η ανακοίνωση δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε το βράδυ συνάντηση με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Ντάλαρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργό με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του, ο Λ.Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική και ουσιαστική», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» στα θέματα που αφορούν στις διαβουλεύσεις με την τρόικα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος μετά την 2,5 ωρών σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνομιλίες με την Τρόικα

Παράλληλα, την Παρασκευή, λίγο μετά τις δέκα το πρωί, ξεκίνησαν επίσημα στην Αθήνα οι συνομιλίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα. σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Ακολούθησε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Νταλάρα και τον κ. Νταλάρα η οποία και ολοκληρώθηκε περί τις 2 το μεσημέρι. Το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η πρόσθετη αυτή βοήθεια και το PSI συνιστούν τους δύο πυλώνες χωρίς τους οποίους η χώρα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία τον Μάρτιο, οπότε λήγει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής.

Ουσιαστικά με την συνάντηση αυτή ξεκινά η αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου η οποία εάν κυλήσει ομαλά και κυρίως ικανοποιητικά για τους δανειστές θα επεκταθεί στην προετοιμασία των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς- όπως τόνισε- οι εταίροι της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε και την διάθεση, να συνεισφέρουν ποσό μεγαλύτερο από τα συνολικά 240 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι για τη σύναψη νέου δανείου θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές στο πλαίσιο του PSI. Αλλωστε εάν το τελευταίο αποτύχει αυτό θα σήμαινε ότι οι εταίροι θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την τυπική χρεοκοπία, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος δηλώνοντας: «Εάν προκύψει κενό (χρηματοδοτικό), αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μεγαλύτερης συνεισφοράς του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών-μελών της ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα και δεν βλέπω στη φάση αυτή να υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση ή ετοιμότητα να αυξηθεί το ποσό των 240 δισ. που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι από το ποσό των 240 δισ. τα 110 δισ. αφορούν το πρώτο δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα.

«Άρα, δεν πρέπει να προκύπτει κενό. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας» συμπλήρωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και τη συνεισφορά του ΔΝΤ σε αυτό, την Τετάρτη οι επικεφαλής του ΣΟΕ και του ΟΔΔΗΧ Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου αντιστοίχως, οι οποίοι είναι στην Ουάσινγκτον, και ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ.Κατσάμπας, υπέβαλαν στο Ταμείο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος.

Έσοδα και δαπάνες στο στόχαστρο

Εκκινώντας από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται σε σύγκριση με τους στόχους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ωστόσο ότι θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Μεγάλο ανοιχτό ζήτημα παραμένει η αναδιάρθρωση του δημοσίου μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, ζήτημα για το οποίο υπάρχει συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκκρεμότητες σε ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα όπως το κόστος εργασίας και οι επικουρικές συντάξεις, παραμένουν και με το υπουργείο Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας δέχθηκε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως η προστασία και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών κληροδοτημάτων και των κοινωφελών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Συνάντηση Σαμαρά – τρόικας το Σάββατο

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, θα συναντηθούν αύριο Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, στις 19:00, με εκπροσώπους της Τρόικας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.