Τη δια νόμου υποχρέωση των ομολογιούχων να συμμετάσχουν στο PSI εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Σε συνέντευξή του που δημοσίευσαν την Τρίτη οι New York Times, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας κατά 130 δισ. δολάρια δεν ανέλθει στο 100%, τότε η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει ρύθμιση που θα απαιτεί από τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τις απώλειες. Από την πλευρά τους τα hedge funds απειλούν με προσφυγή κατά της Ελλάδας.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων και ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής των πιστωτών στο PSI», δήλωσε χαρακτηριστικά στην αμερικανική εφημερίδα ο κ. Παπαδήμος. Ερωτηθείς αν έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να εξασφαλιστεί δια νόμου η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός απάντηας: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νομοθετική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι απλές, διότι στοχεύουν σε εθελοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και στην επίτευξη πολλών στόχων ταυτόχρονα, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανταλλάγματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη το περίπλοκο της υπόθεσης, θα έλεγα πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Ερωτηθείς πού διατηρεί τις αποταμιεύσεις του, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους ΝΥΤ ότι «δεν μετέφερε απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο έξω από την Ελλάδα». Τέλος ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι έχει πλήρη επίγνωση των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός.

«Δεν πρέπει να βλέπετε μόνο τους αριθμούς, αλλά και το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στο 18%. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη και να διαπιστώσετε τις επιπτώσεις από τη λιτότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με προσφυγή κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds

Την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει δια νόμου τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI, εξέφρασαν την Τετάρτη μέσω των New York Times τα hedge funds.

Οπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, νομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχόμενη προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στοιχειοθετείται εφ’ όσον θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα των hedge funds – και στην Ευρώπη τα δικαιώματα ιδιοκτησίας λογίζονται ως ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για το PSI και τον οποίο δεν κατονομάζει, η εφημερίδα σημειώνει ότι εντός της εβδομάδας η Ελλάδα θα παρουσιάσει στους πιστωτές της προσφορά που προβλέπει ένα επιτόκιο ή κουπόνι των νέων ομολόγων που θα λάβουν σε αντάλλαγμα για τα παλαιά, το οποίο θα είναι χαμηλότερο του 4% που ζητούν οι πιστωτές.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαναγκάσει τους πιστωτές να δεχθούν το ποσοστό αυτό είτε κρίνεται απ’ αυτούς ως ικανοποιητικό είτε όχι.