Την πεποίθηση ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει συλλογική βούληση και θάρρος να προχωρήσει η Γαλλία σε μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην πρώτη αν και έμμεση αναφορά του στο θέμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του την Παρασκευή από την Standard’s and Poor’s.

Όπως πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής για τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ντεμπρέ, θα μιλήσει στους Γάλλους στο τέλος του μήνα. και θα τους ανακοινώσει τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση.

Μίλησε ακόμη για την οικονομική κρίση χαρακτηρίζοντας την χειρότερη ίσως κρίση εδώ και ένα αιώνα και τόνισε ότι «από το 2008 έχω επιλέξει να λέω την αλήθεια στους Γάλλους για τη σοβαρότητά της».

»Τους έχω πει ότι είναι μια δοκιμασία που δεν πρέπει ούτε να υποτιμήσουμε, αλλά ούτε να δραματοποιήσουμε σε υπερβολικό βαθμό».

Την Παρασκευή η S&P προχώρησε σε μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους της Γαλλίας, που βαθμολογείται πλέον με ΑΑ αντί για ΑΑΑ., όπως και της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Η απόφαση ήρθε μετά από έντονη φημολογία πολλών εβδομάδων και δεν εξέπληξε τη Γαλλία.

Ωστόσο με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν -διεξάγονται τον Απρίλιο- το πλήγμα της υποβάθμισης έχει και πολιτική σημασία καθώς ο Σαρκοζί πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του απέναντι σε έναν αντίπαλο, τον Φρανσουά Ολάντ, που τουλάχιστον δημοσκοπικά, τον ακολουθεί κατά πόδας.