Το προσδοκώμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ άντλησε από τη δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας η Γερμανία. Το κόστος δανεισμού σημείωσε σημαντική υποχώρηση και στη σημερινή, δεύτερη έκδοση γερμανικών χρεογράφων για το ομοσπονδιακό κράτος επιτρέποντας στο Βερολίνο να διαθέσει για πρώτη φορά πενταετή ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,9% ενώ την ίδια στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας υποχωρούσε στο 1,87%.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η σημερινή πώληση γερμανικών τίτλων αντανακλά το κλίμα «έντονων αναταράξεων και αμφιβολιών» που επικρατεί στους διεθνείς επενδυτές για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς δείχνουν να εμπιστεύονται μόνο τη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Σε αυτό το κλίμα συνέτεινε και η σημερινή δημοσιοποίηση των (προκαταρκτικών) προβλέψεων της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός ανάπτυξης το 2011 διαμορφώθηκε στο 3%.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένονται εκδόσεις χρεογράφων από την Ιταλία και την Ισπανία από τις οποίες οι δύο χώρες προσδοκούν να αντλήσουν συνολικά 17 δισ. ευρώ. Σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε ελαφρώς παραμένοντας όμως στο επίπεδο του 7%.