Οι Iταλοί θα πρέπει να δουλέψουν φέτος κατά μέσον όρο ως την 20ή Ιουνίου για να καταφέρουν να πληρώσουν τους παλιούς και τους νέους φόρους του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Corriere della Sera, ένας ανώτερος ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτές ετήσιες αποδοχές 47.000 ευρώ φέτος θα πρέπει να δουλεύει ως τις 19 Ιουνίου μόνο για να καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους στο υπουργείο Oικονομικών της Ρώμης και στην ιταλική τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για 171 ημέρες «φορολογικής εξάρτησης», που αυξήθηκαν κατά μια εβδομάδα σε σύγκριση με το 2011.

Ενας εργάτης που κερδίζει ετησίως 23.600 ευρώ μεικτά, θα μπορεί να κρατήσει εισόδημα που παράγει για τις προσωπικές του ανάγκες και της οικογένειάς του μόνον από τις 15 Μαΐου και ύστερα.

Υπό το φως των τελευταίων στοιχείων ο ιταλικός Tύπος υπογραμμίζει ότι η φορολογική πίεση στη χώρα ανέρχεται πλέον στο 46,7% του συνολικού εισοδήματος των πολιτών. Eνα ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera, οι αποταμιεύσεις του ιταλού ανώτερου υπαλλήλου κατά μέσον όρο φθάνουν τις 40.000 ευρώ, ενώ του εργάτη περιορίζονται στα 6.000 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του φορολογικού βάρους διαδραματίζει η εκ νέου επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας και στην περίπτωση ενός μόνο ιδιόκτητου σπιτιού, η άνοδος του φόρου προστιθέμενης αξίας στο 21%, ενώ οι οικογένειες
επιβαρύνονται και με τη συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας, χθες βράδυ, σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre δεν απέκλεισε τον Οκτώβριο να αποφασιστεί νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.