Οι πολιτικές διεργασίες στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη αποτελούν τα κλειδιά για την πορεία της παγκόσµιας οικονοµίας και των αγορών το 2012, εκτιµούν 15 «γκουρού» των επενδύσεων, σε µία στιγµή που οι προσδοκίες των επενδυτών για την νέα χρονιά έχουν υποχωρήσει και ο πήχης των αποδόσεων έχει µπει σε αισθητά χαµηλά επίπεδα.

Ορισµένοι ειδική των αγορών προτείνουν µάλιστα στρατηγικές αυξηµένης προστασίας κεφαλαίου µε το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών να δίνει µεγάλη έµφαση στα µετρητά, καθώς σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας «cash is King» («τα µετρητά είναι βασιλιάς»). Για να υπάρξει εξάλλου βιώσιµη ανάκαµψη των επενδύσεων ρίσκου όπως π.χ. των µετοχών θα χρειαστούν αποδείξεις για ισχυρότερη ανάκαµψη στις ΗΠΑ και µια στροφή στην Ευρώπη, µαζί µε σηµάδια ότι οι πολιτικοί αντιµετωπίζουν επιτυχηµένα την κρίση του ευρώ. Γι’αυτό µάλλον θα χρειαστεί να περιµένει κανείς µέχρι το δεύτερο εξάµηνο του 2012, λένε οι ειδικοί, σε µία στιγµή µάλιστα που το σενάριο διάσπασης του ευρώ πλανάται απειλητικά στον αέρα. Αρα καθώς µπορεί να χρειαστεί καιρός να πειστούν οι επενδυτές να εγκαταλείψουν τα ασφαλή καταφύγια προτεί νουν για το πρώτο εξάµηνο στρατηγικές sell the rallies (πωλήσεις στις ανόδους). Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ο επενδυτής θα πρέπει να στοχεύσει σε συντηρητικές επενδύσεις όπως χρυσό, εταιρικά οµόλογα και µετοχές χαµηλής διακύµανσης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συµπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό του και επενδυτικά προϊόντα µέσου ρίσκου (κρατικά οµόλογα ΗΠΑ και Γερµανίας, µετοχές µε υψηλό µέρισµα), ώστε να έχει βελτιωµένη συνολική µέση απόδοση. Τα εταιρικά οµόλογα κυρίως των ΗΠΑ και των αναδυοµένων αγορών, και ειδικά αυτά της υψηλής διαβάθµισης, πα ραµένουν εναλλακτικές τοποθετήσεις. Η κρίση χρέους των κρατών επιφέρει έντονες διακυµάνσεις στις αγορές νοµισµάτων. Το εύρο αναµένεται να υποχωρήσει έναντι όλων των νοµισµάτων παγκοσµίως (εκτός αν επιλυθεί αποτελεσµατικά η κρίση χρέους), µε την ισοτιµία του ως προς το δολάριο να αναµένεται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος 1,15 ως 1,40. Τα αγγλοσαξονικά νοµίσµατα (δολάριο ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και λίρα Μεγάλης Βρετανίας) θα διατηρήσουν την ισχύ τους έναντι τού ευρώ αλλά θα χάσουν µερική από την δύναµή τους ως προς τα νοµίσµατα των αναδυοµένων αγορών τα οποία διαθέτουν ισχυρά θεµελιώδη µεγέθη.

Ο συνδυασµός χαµηλών πετρελαϊκών αποθεµάτων και επέκτασης της χαλαρής νοµισµατικής πολιτικής, αλλά και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στηρίζουν τις τιµές του πετρελαίου, αν και από την άλλη πλευρά, η επέκταση της κρίσης της ευρωζώνης σε συνδυασµό µε το ενδεχόµενο µεγαλύτερης του αναµενόµενου ύφεσης θα µπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των τιµών του µαύρου χρυσού.

Ο χρυσός, θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά καθώς αποτελεί µια ασφαλή τοποθέτηση για τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και τους µεγάλους παγκόσµιους επενδυτές, όπως και βασικό εργαλείο αντιστάθµισης κινδύνου σε περιβάλλον υποτίµησης νοµισµάτων. Τα κυκλικά µέταλλα είναι εκτεθειµένα στην αβεβαιότητα για την παγκόσµια ανάκαµψη και της ενδυνάµωσης του δολαρίου.

Το Χρηµατιστήριο της Αθήνας, το οποίο µαζί µε τα ελληνικά οµόλογα βρέθηκε στην κορυφή των αρνητικών αποδόσεων το 2011, θα είναι αντιµέτωπο µε άλλον ένα χρόνο υψηλών διακυµάνσεων, αν και µέσα στο 2012 θα µπορούσαν να υπάρξουν ανοδικές περίοδοι.

Για να βελτιωθεί το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον θα πρέπει πάντως όπως λέγεται να σταµατήσει επιτέλους η αναβλητικότητα των ιθυνόντων που «καταργεί κυβερνήσεις και διαλύει επιχειρήσεις».

Ποιοι ελέγχουν τον πλούτο

Ανοδο 50%, στα 345 τρισ. δολάρια από 231 τρισ. δολάρια σήµερα, αναµένεται να εµφανίσει την επόµενη πενταετία ο πλούτος των ιδιωτών αυτού του κόσµου σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της Credit Suisse.

Ο πλούτος στην Κίνα και στην Αφρική εκτιµάται ότι θα αυξηθεί κατά 90% το ίδιο διάστηµα, ενώ στη Βραζιλία και στην Ινδία θα υπερδιπλασιαστεί, ενώ ως το 2016 ο πλανήτης θα µετρά σχεδόν 47 εκατοµµύρια εκατοµµυριούχους και δισεκατοµµυριούχους.

Από τα 231 τρισ. δολάρια όπου υπολογίζεται πάντως σήµερα η περιουσία των ιδιωτών, τα 89,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 38,5% του πλούτου, ανήκουν σε µόλις 29,7 εκατοµµύρια εκατοµµυριούχους, δηλαδή στο 0,5% του παγκόσµιου πληθυσµού. Στον αντίποδα 3,05 δισεκατοµµύρια, δηλαδή το 67,6% του παγκόσµιου πληθυσµού, κατέχουν σήµερα µόλις 7,6 τρισ. δολάρια, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,3% του παγκόσµιου πλούτου. Μια άλλη στατιστική δεικνύει πως το φτωχότερο 50% του παγκόσµιου πληθυσµού ελέγχει συνολικά µόλις το 1% του διεθνούς πλούτου, ενώ αντίθετα το πλουσιότερο 10% του κόσµου έχει συγκεντρώσει το 84% του πλούτου. Στα χέρια του πλουσιότερου 1%, που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο, συγκεντρώνεται το 44% του παγκόσµιου πλούτου.

Σύµφωνα εξάλλου µε έκθεση του ΟΟΣΑ το µέσο εισόδηµα του πλουσιότερου 10% στις ανεπτυγµένες οικονοµίες είναι πλέον εννέα φορές µεγαλύτερο από αυτό του φτωχότερου 10%. Με περιουσία 10.000 – 100.000 δολάρια παγκοσµίως βρίσκεται το 23,6% του πληθυσµού, το οποίο ελέγχει συνολικά 33,5 τρισ. δολάρια. Τα επόµενα χρόνια εκτιµάται ότι η Κίνα και η Ινδία θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναµη για την παγκόσµια παραγωγή πλούτου, δηµιουργώντας µια νέα, δυναµική µεσαία τάξη, ενώ συνολικά ο αναδυόµενος κόσµος αναµένεται να βελτιώσει τη θέση του τα επόµενα πέντε χρόνια.

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Credit Suisse, ο παγκόσµιος πλούτος θα αγγίξει το 2016 τα επίπεδα των 345 τρισ. δολαρίων, χρονιά κατά την οποία, µε ιδιωτικό πλούτο στα 39 τρισ. δολάρια, η Κίνα θα αντικαταστήσει την Ιαπωνία στη θέση της δεύτερης πλουσιότερης χώρας του κόσµου, αλλά τα αµερικανικά νοικοκυριά εκτιµάται ότι θα ελέγχουν σε πέντε χρόνια πλούτο ύψους 82 τρισ. δολαρίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ