Μόλις 31 εκατ. ευρώ θα εισπράξει τελικά το Ελληνικό δημόσιο για την πώληση των τεσσάρων Airbus Α340 – 300 της παλιάς Ολυμπιακής, που βρίσκονται σε ακινησία στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» από το 2009, λόγω απομείωσης της αξίας τους.
Τα εν λόγω αεροσκάφη είχαν αγοραστεί μεταξύ 1997-1999 με εγγύηση του δημοσίου, η οποία έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ, προς αντικατάσταση των Boeing 737 που χρησιμοποιούσε η ΟΑ την δεκαετία του 1980.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο τεχνικός σύμβουλος της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, δηλαδή η Γαλλική SL Engineering & Services, πέρασε από φύλλο και φτερό τα αεροσκάφη κι εντόπισε ότι έχει λήξει ο κύκλος ζωής μίας σειράς ζωτικών μερών και συστημάτων των Airbus, τα οποία βρέθηκαν σε κακή κατάσταση. Έτσι, οι σύμβουλοι εισηγηθηκαν την αναπροσαρμογή της θεωρητικής αξίας των αεροπλάνων μεταξύ 35 και 45 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πάντως, ότι η αρχική τους αποτίμηση ανερχόταν στα 180 εκατ. ευρώ.

Στον σχετικό διαγωνισμό, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων επέλεξε την καλύτερη προσφορά που είχε κατατεθεί, δηλαδή αυτή της Apollo Aviation Group, η οποία προσέφερε 40,4 εκατ. δολλάρια, ήτοι 31 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδουν πηγές με εξαιρετική γνώση της υπόθεσης, τα δύο μέρη έχουν υπογράψει τα συμβόλαια μεταβίβασης των αεροσκαφών από την πλευρά τους και την Τρίτη αναμένεται το θέμα να κλείσει οριστικά, καθώς ο αγοραστής θα βάλει την τελική «τζίφρα» στο ντιλ. Εάν δεν το κάνει, θα χάσει εγγύηση ύψους δυο εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί άγονος διαγωνισμός το 2010, στον οποίο η Αμερικανική Cirrus προσέφερε 93 εκατ. δολλάρια, όμως λίγο πριν από την υπογραφή έκανε πίσω. Ο δεύτερος στη σειρά πλειοδότης, δηλαδή η Sawa Air, κρίθηκε από τον σύμβουλο της αποκρατικοποίησης (Lazard) ως έχων αναξιόπιστη οικονομική βάση και απορρίφθηκε, ενώ η τρίτη προσφορά κυμαινόταν στα 36 εκατ. δολλάρια, κρίθηκε ιδιαίτερα χαμηλή και δεν έγινε αποδεκτή.

Αμερικανική εταιρία, ελληνικών συμφερόντων

Στην Αμερικανική εταιρία Apollo Aviation Group, η οποία και θα αγοράσει τα αεροσκάφη, συμμετέχει εμμέσως το fund, Sciens Capital Management, το οποίο χειρίζεται επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. δολλαρίων, έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Έλληνα επενδυτή, κ. Ι. Ρήγα, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις εγχώριου ενδιαφέροντος.

Η εμπλοκή του στην Apollo γίνεται μέσω του Sciens Aviation Special Opportunities Fund (SASOF), δηλαδή το επενδυτικό ταμείο που συνεστήθη μεταξύ των ιδρυτών της Apollo, κ.κ. Γουίλιαμ Χόφμαν και Ρόμπερτ Κορν και της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, Sciens International Investments and Holdings S.A (Sciens Διεθνών Συμμετοχών) του κ. Ρήγα.

Η στρατηγική της SASOF είναι η εξαγορά επιβατικών αεροσκαφών είτε για ενοικίαση είτε για άμεση διάλυση και πώληση των συστημάτων και των μερών τους, σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρίας.

H SASOF ήδη διαθέτει 11 εμπορικά αεροσκάφη και στοχεύει να εξαγοράσει άλλα 16, τέσσερα εκ των οποίων τα τέσσερα Airbus της παλαιάς Ολυμπιακής. «Το Fund δημιουργήθηκε για να κεφαλαιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες, που προσφέρονται από την πολλή μεγάλη παρακμή των αξιών των χρησιμοποιούμενων αεροσκαφών, που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ της Apollo, κ. Κορν.

Ελληνικό «χρώμα» στην υπόθεση

Το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς ο κ. Ρήγας αποτελεί το «αφεντικό» της ιστορικής εφημερίδας της Βορείου Ελλάδος, «Μακεδονία», στην οποία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την 1η Νοεμβρίου. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά μέσα στις γιορτές από την διοίκηση της εταιρίας να υπογράψουν εθελουσία έξοδο, ειδάλλως θα τοποθετούνταν σε λίστα του προς απόλυση προσωπικού.

Παράλληλα, η έρευνα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος στην Proton Bank του κ. Λ. Λαυρεντιάδη έδειξε ότι εξωχώρια εταιρία του κ. Ρήγα, η Sciens Cyprus Properties & Holdings Ltd, έλαβε δάνειο εξπρές από την Proton Bank, ύψους 35 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα του 2010. Σύμφωνα, πάντως, με την εισηγμένη, δηλαδή την Sciens Διεθνών Συμμετοχών, «η σχέση της εταιρίας με την Proton Bank αφορά σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εκταμιευθεί τον Μάρτιο του 2010».

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ρήγα, που κοινοποιήθηκε την Δευτέρα, στο πλαίσιο υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την εξωχώρια SCIENS INTERNATIONAL ACQUISITION I LTD, η οποία έχει έδρα τα Νησιά Κέϊμαν και ανήκει στον ίδιο, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Sciens Διεθνών Συμμετοχών, ο Έλληνας επενδυτής ελέγχει τις εταιρίες:

Sciens Hellenic Capital Ltd, Z.MAN (Cyprus) Ltd, SCP Share Exchange Co, SCP Exchange Management Ltd, NIKH LLC (Delaware), SSSMF Cayman SI Guarantor Ltd, SSSMF Cayman SI Holding Ltd, SSI (Athens) Holdings I LLC, SSI (Athens) Holdings III LLC, Plainfield Luxembourg SARL και SSI (Athens) Holdings II LLC.