«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, μιλώντας την Δευτέρα στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα, εάν συμβεί το δεύτερο, να γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω, είπε ο κ. Ράπανος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε στράτευση αναφορικά με την κρισιμότητας της νέας χρονιάς και κυρίως των τριών πρώτων μηνών, ενώ παράλληλα ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την έξοδο από το ευρώ, κινήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο κ. Προβόπουλος παρομοίασε με «αληθινή κόλαση» την επιστροφή στη δραχμή, λέγοντας ότι «θα ισοδυναμούσε, στην πρώτη κρίσιμη φάση, με επάνοδο στη δεκαετία του 1950».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επαναφέρει το δίλημμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ.

Μετά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τόνισε πως ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Eλλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Καψής τόνισε: «Αυτό εκ των πραγμάτων είναι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας […] Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε έναν πανικό ότι «Α! Πάμε στην δραχμή». Θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε πράγματι να το αποφύγουμε, εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γλιτώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, επειδή έλαβε την 6η δόση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.