Την πρώτη του ομιλία ενώπιον της Βουλής εκφώνησε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ανακοινώνοντας περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 16,5 δισ. ευρώ.

«Στόχος μου η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση της θέσης της Ισπανίας στον κόσμο»
τόνισε.

Ο κ. Ραχόι ανακοίνωσε αύξηση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Επιπλέον τόνισε ότι «παγώνουν» οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πλην των δυνάμεων ασφαλείας και των βασικών κοινωνικών δομών.

Επίσης, είπε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους, ενώ επανέλαβε μια προεκλογική του δέσμευση: καμία επιχείρηση δεν θα υποχρεούται στην καταβολή του ΦΠΑ, αν προηγουμένως δεν λάβει τα χρήματα που της οφείλει το Δημόσιο.

Εφόσον πετύχουμε τη μείωση των δαπανών και η ΕΕ υλοποιήσει τις αποφάσεις της, η Ισπανία θα βγει από την κρίση, διαβεβαίωσε.

Παράλληλα τόνισε «ότι δεν υπάρχει χρόνος για να κοιτάξουμε πίσω, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε την Ισπανία των επόμενων 20 χρόνων».

Οσο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, την περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα: «υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια άνεργοι και στους νέους το ποσοστό φτάνει το 46%. Υποχωρήσαμε στα επίπεδα του 2002.»

Σε προσωπικούς τόνους, ο Μαριάνο Ραχόι συμπλήρωσε ότι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην πιο δύσκολη περίοδο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1975, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναζητήσει «δικαιολογίες και προφάσεις».