Τεράστιες θα είναι και το 2012 οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού θα φθάσουν τα 10,5 τρισ. δολάρια από 10,4 τρισ. δολάρια που ήταν το 2011.

Πρόκειται για δανειακές ανάγκες σχεδόν διπλάσες αν συγκριθούν με εκείνες του 2005. Που οφείλονται, όπως εξηγεί ο ΟΟΣΑ, στη μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και το διόλου ευνοϊκό για την ανάπτυξη μακροοικονομικό περιβάλλον που θα κυριαρχήσει.

Το αποτέλεσμα του αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα είναι να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (δηλαδή των μεγαλυτέρων και πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο) να αντιμετωπίσουν «πρωτόγνωρες προκλήσεις» προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εκτιμά ο Οργανισμός.
Οι προκλήσεις αφορούν τη «μεγάλη αβεβαιότητα για το ρυθμό και την έκταση της προβλεπόμενης οικονομικής επιβράδυνσης, την προβλεπόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού, τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του δημοσίου χρέους και την απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Οργανισμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 οι ανάγκες εξωτερικού δανεισμού των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ αυξάνονται περίπου κατά 1 τρισ. δολάρια ετησίως και πλέον έχουν φθάσει σε επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που βρίσκονταν το 2005.
Αθροιστικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα των 34 κρατών-μελών φθάνουν στα 2,9 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,9% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών. Το 2011 το συνολικό έλλειμμα υπολογίζεται στα 2,7 τρισ. δολάρια και, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φθάνει στο 6,6%. Παρά την υποχώρηση του ποσοστού, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «τα ελλείμματα παραμένουν πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».
Η παραδοξότητα της έρευνας του ΟΟΣΑ για τις δανειακές ανάγκες των κρατών έγκειται στο ότι το πιο αισιόδοξο στοιχείο της προέρχεται από την ευρωζώνη! Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Οργανισμού εκτιμούν ότι οι δανειακές ανάγκες των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης θα υποχωρήσουν κάτω από το 15% του συνολικού ΑΕΠ τους. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 19%.
Ο Οργανισμός θεωρεί, πάντως, ότι η πρόσβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο διεθνή δανεισμό δεν θα είναι ακόμη πιο δύσκολος την επόμενη χρονιά εξ αιτίας βεβαίως της κρίσης χρέους που σοβεί και εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ευρωζώνη. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών τους, συνιστά ένα «πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Εν κατακλείδι οι ειδικοί του ΟΟΣΑ θεωρούν ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν το 2012 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι «να εξασφαλίσουν αυξημένα δανειακά κονδύλια με χαμηλότερο κόστος, ώστε να καταφέρουν να αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους σε επίπεδα υποφερτά».