«Πολιτική σημαίνει αποτελεσματικότητα. Χωρίς αυτήν, η δράση των πολιτικών δεν έχει αξία για τα έθνη, τους λαούς και τους πολίτες που υπηρετούν».

Με αυτά τα εμφατικά – κατά πολλούς στομφώδη – λόγια άρχισε ο υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την τοποθέτησή του στην κοινή συνέντευξη τύπου με το γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο.

Τρίτη και 13: Η μέρα δεν υποσχόταν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το αντίθετο μάλιστα. Ήδη «με το καλημέρα», ο γερμανός οικοδεσπότης δήλωσε σαφώς ότι η επίλυση των εκκρεμών διμερών προβλημάτων και ιδιαίτερα τα χρέη του ελληνικού κράτους σε γερμανικές επιχειρήσεις, αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία της συνεργασίας.

«Εδωσα βάρος στην επίλυση αυτών των υποθέσεων, επειδή αποτελούν και πολιτικό μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι δηλαδή έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο» είπε. «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να στείλει το συντομότερο δυνατό ένα ισχυρό μήνυμα στους γερμανούς επιχειρηματίες».

Μέχρι τότε λοιπόν, υπαινίχθηκε, η γερμανική πλευρά θα παραμένει συγκρατημένη. Επόμενο, λοιπόν, αυτό να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, που κρίνεται γενικά πολύ πενιχρό.

«Πρόοδος σημειώθηκε μόνο στη συζήτηση για τη διμερή συνεργασία που είχαμε αρχίσει προ μηνών» παραδέχθηκε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Για συγκεκριμένα μεγάλα έργα δεν υπήρξε όμως συμφωνία».

Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κι αυτό μάλιστα εις διπλούν: με μια μικρή, και μια μεγάλη εξαίρεση.

Η μικρή ήταν η εξαγγελία της επιχείρησης Transatlantic Pipeline, ότι θα εγκαταστήσει αγωγούς στην Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στην Ευρώπη.

Η μεγάλη, η συμφωνία για την επίσπευση της δημιουργίας μιας τράπεζας επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα χρηματοδοτηθεί καταρχάς με αδιάθετα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα στηρίζεται σε γερμανική κυρίως τεχνογνωσία.

Η τράπεζα αυτή, όπως είπε ο κ.Χρυσοχοίδης, θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και η αποστολή της θα είναι όχι μόνο η χρηματοδότηση επενδύσεων, αλλά και η προώθηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Η υποστήριξή της από τους Γερμανούς γίνεται βέβαια με το αζημίωτο. Η τράπεζα αυτή, είπε ο κ.Ρόσλερ, θα βοηθά, μεταξύ άλλων, και τις μικρές και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν όμως να το κάνουν, επειδή δεν βρίσκουν αρωγή από τα συνήθη εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε από την αρχή σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ήταν η απουσία δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Και το πρόβλημα αυτό μένει άλυτο, όσο η χώρα αδυνατεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές» εξήγησε ο ίδιος. «Για το λόγο αυτό έκανα την πρόταση να μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, προκειμένου να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα. Οι συνεργάτες μου εξετάζουν τώρα τις τεχνικές λεπτομέρειες: Πως θα είναι δομημένη; Θα είναι μια πραγματική αναπτυξιακή τράπεζα, ή Ταμείο Ανάπτυξης. Τόσο η γερμανική τράπεζα επενδύσεων Kfw, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πρόθυμες να διαθέσουν την τεχνογνωσία τους προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η νέα τράπεζα».

Ένα μόνο πράγμα, σύμφωνα με τον κ.Χρυσοχοίδη, δεν θα είναι αυτή η τράπεζα: εμπορική. «Θα είναι καθαρά επενδυτική και αναπτυξιακή» επανέλαβε. «Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εκπονήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση της. Η λειτουργία της θα αρχίσει σε δέκα περίπου μήνες».

Στην «κλειστή συνάντηση» που ακολούθησε μετά τη συνέντευξη τύπου, και στην οποία συμμετείχαν, δίπλα στην ελληνική αντιπροσωπεία, κορυφαίοι παράγοντες του γερμανικού οικονομικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Χανς-Πέτερ Κάιτελ.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με παρευρισκόμενους, δέσποσε η παρουσίαση της έρευνας «Η Ελλάδα μια δεκαετία μετά» από τον του διευθύνοντα της McKinsey Ελλάς Γιώργου Τσόπελα, καθώς και πιθανές επενδύσεις γερμανών επιχειρηματιών στη χώρα.

«Η κοινή διαπίστωση ήταν, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο γι αυτές είναι η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες» έλεγε ένας από αυτούς. «Ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε βαθμιαία με την τράπεζα επενδύσεων, αλλά και με τη γενικότερη βελτίωση της κατάστασης στη βάση της απομείωσης του ελληνικού χρέους».

Για το αίτημα του κ.Ρόσλερ, να δημιουργηθούν ειδικές οικονομικές ζώνες ΕΟΚ στην Ελλάδα (με προνομιακό φορολογικό και νομικό καθεστώς) για τις γερμανικές επιχειρήσεις, δεν έγινε πάντως λόγος. «Το είχα θέσει προς συζήτηση στην προηγούμενη συνάντησή μας» είπε ο ίδιος. «Σήμερα δεν επανήλθα σε αυτό».

Ο κ. Χρυσοχοίδης απέφυγε πάντως να πάρει θέση στο θέμα. Θα ήταν ωστόσο απορίας άξιο αν έλεγε «ναι» στη δημιουργία οικονομικών θυλάκων, που θυμίζουν αποικιακό καθεστώς – σε μια στιγμή που κατηγορεί ο ίδιος το Γιώργο Παπανδρέου, ότι με την πρόσφατη πολιτική του μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία.