Ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από τον Αύγουστο και μετά. Το πακέτο αυτό περιγράφεται τόσο στην 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου όπως δημοσιεύθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην ειδική έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων του 2012, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του αφορολογήτου ορίου όλων των φορολογουμένων στο επίπεδο των 5.000 ευρώ και την εφαρμογή του νέου φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν και από την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων που εφαρμόζονται σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων.
Ακόμη, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά. Σήμερα, στα προϊόντα που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 30% σε σχέση με τους ισχύοντες συντελεστές.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά να μειωθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την ίδια στιγμή να υπάρξει αύξηση της φορολογίας στην περίπτωση είσπραξης εσόδων από ενοίκια, στην υπεραξία από πώληση ακινήτων κτλ.
Τέλος, η Τρόικα έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα η απλοποιήσει του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κάτι το οποίο ούτως ή άλλως έχει δρομολογηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη, η Τρόικα απαιτεί κατάργηση των κατωτάτων ορίων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και διαδικασίες «φαστ τρακ» στην πραγματοποίηση επενδύσεων, τομέας που δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.

Εξάλλου, κατά την χθεσινή πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε μία γενική επισκόπηση γύρω από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και συζητήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα για το 2012. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε ότι η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014-2015 θα γίνει προς τον Ιούνιο του 2012.

Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα έχει δει μέχρι τώρα μόνον έναν υπουργό, τον κ. Ρέππα με τον οποίο συζήτησε για θέματα δημόσιας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της εφεδρείας, ενώ αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Βορίδη, τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Κουτρουμάνη.

Με τον υπουργό Οικονομικών προβλέπεται να έχει και δεύτερη συνάντηση την Πέμπτη και τρίτη συνάντηση την Παρασκευή, παρουσία και του Πρωθυπουργού, με τον οποίο και θα κλείσει ο κύκλος αυτός των προκαταρκτικών επαφών ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά