Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας κυρίους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Αντικείμενο της πρωινής συνάντησης ήταν η επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν την πρόοδο του υπάρχοντος προγράμματος, η πορεία του PSI και η οργάνωση των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του προγράμματος που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει την παρουσία της την Παρασκευή αφότου ολοκληρώσει κύκλο επαφών με βασικά Υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους των τραπεζών.


Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα η οποία σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα επισημαίνει προς την κυβέρνηση σειρά ανοιχτών ζητημάτων, ωστόσο η λήψη αποφάσεων για μέτρα αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο κατά τη νέα επίσκεψη των δανειστών. Ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ στο Προϋπολογισμό του 2011 και τα μέτρα που θα απαιτηθούν το 2012 για την κάλυψη της φετινής απόκλισης από έσοδα και δαπάνες.

-Τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, η αργή πρόοδος για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και η διαφαινόμενη καθυστέρηση για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

-Η απαίτηση για τη νέα συμπίεση του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα με την τρόικα να πιέζει για μέτρα άμεσης εφαρμογής.

-Η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει μείνει πίσω οδηγεί την τρόικα στην κατάρτιση κατ’ έτος πινάκων με στόχους προς υλοποίηση, αφού ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι εκτός πραγματικότητας.