Ικανές να χρηματοδοτήσουν ανεξάρτητα τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησής τους θεωρεί η γαλλική κυβέρνηση τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μετά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για ανάγκες συνολικά 7,3 δισ. ευρώ των BNP Paribas, Societge Generale και BPCE.

Η Moody’s ωστόσο θεωρεί «αρκετά πιθανή» την επέμβαση του Παρισιού για στήριξη των τραπεζών εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής (της 26ης/27ης Οκτωβρίου) το Παρίσι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του να αποτελεί τελευταία επιλογή ο «κρατικός κορβανάς» για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -μετά και τη γαλλοβελγική διάσωση της Dexia- φοβούμενο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αλλά και την πιστοληπτική του αξιολόγηση.

«Σήμερα πιστεύουμε πως η ανάγκη χρηματοδότησης των τραπεζών δεν είναι τόσο αυξημένη έτσι ώστε να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνες τους» ανέφερε την Κυριακή η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές σε δηλώσεις της σε γαλλικά ΜΜΕ.

«Οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το επίπεδο των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με τα δικά τους κεφάλαια, τα δικά τους κέρδη» συνέχισε, τονίζοντας πως «το κράτος δεν θα βάλει χρήματα στις γαλλικές τράπεζες».

Στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις για τις ανάγκες τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης ανά χώρα, η ΕΒΑ ανέφερε πως το γαλλικό σύστημα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια 8,84 δισ. ευρώ -ποσό που αναθεώρησε προς το κάτω στα 7,3 δισ. ευρώ στον οριστικό της υπολογισμό την Παρασκευή (εξαιρουμένης της Credit Agricole, η οποία κρίνεται πως έχει μηδενικές ανάγκες).