Σε συνομιλίες με την Κίνα για την από κοινού δημιουργία ενός νέου και ασφαλούς είδους πυρηνικού αντιδραστήρα βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και γνωστός φιλάνθρωπος δήλωσε ότι μια νέα συνεργασία με την Κίνα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η φτώχεια και η πείνα παγκοσμίως και ότι εργάζεται πάνω στην προώθηση της υιοθέτησης από πλευράς της Κίνας μιας πιο προηγμένης τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας.

Η συνεργασία στοχεύει στο να βοηθήσει στην μείωση της φτώχειας και της πείνας στα αναπτυσσόμενα κράτη χρηματοδοτώντας έρευνες και αναπτυξιακά προγράμματα για την υγεία και αγροτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο του σχεδίου των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας θα προσφέρει δύο δολάρια για κάθε δολάριο που θα συνεισφέρει το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
«Αυτό που θα μπορέσουμε να κάνουμε, είτε πρόκειται για φάρμακα, νέα εμβόλια, νέους σπόρους ή νέα διαγνωστικά τεστ, συνολικά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο όσο και η ψηφιακή επανάσταση», δήλωσε ο Γκέιτς, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνομιλίες του με την Εθνική Πυρηνική Εταιρία της Κίνας σχετικά με την προώθηση μιας νέας τεχνολογίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς.
Οι εν λόγω αντιδραστήρες θα μπορούν να λειτουργούν για δεκαετίες με απεμπλουτισμένο ουράνιο και θα παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αποβλήτων σε σχέση με τους συνηθισμένους αντιδραστήρες.

«Όλα αυτά τα νέα σχέδια θα είναι απίστευτα ασφαλή. Δεν απαιτούν καμία ανθρώπινη παρέμβαση για να παραμένουν συνεχώς ασφαλή.», είπε ο Γκέιτς, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχουν την επιπρόσθετη ικανότητα να προσομοιώνουν τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή ενός παλιρροιακού κύματος.