Ανακοινώθηκε την Πέμπτη η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε., δηλαδή της εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα αξιοποίησης της γης στο πρώην αεροδρόμιο.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ο επενδυτής, ο οποίος θα επιλεγεί, θα υπογράψουν σύμβαση για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. μέσω αγοράς υφιστάμενων μετοχών και / ή ανάληψης νέων μετοχών στο κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε.

Η όλη διαδικασία, έως την τελική επιλογή του επενδυτή, αναμένεται ότι θα διαρκέσει το λιγότερο δέκα μήνες.

Το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού μετονομάστηκε πια «μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας» και περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου καθώς και την παραλιακή ζώνη της περιοχής του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεών και της μαρίνας, Ωστόσο, η έκταση στον Άγιο Κοσμά δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί στην Ελληνικό ΑΕ, ενώ δεν έχει «ξεκαθαρίσει» ούτε ο χώρος του Κανόε Καγιάκ Σλάλομ του οποίου έχει καταγγελθεί η σύμβαση. Πάντως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο χώρος θα παραδοθεί «καθαρός» στον επενδυτή.

Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό στην πώληση ενός ποσοστού 10% με 12% της έκτασης, στην περίπτωση που ο επενδυτής θελήσει να κατασκευάσει κατοικίες. Για τον υπόλοιπο χώρο αναμένεται να γίνει παραχώρηση για 35 με 50 χρόνια.

Ο συντελεστής δόμησης, με νόμο τον οποίο θα φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή μετά το τέλος της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, θα είναι τουλάχιστον 0,4. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης για το ακίνητο αναμένεται ότι θα είναι 50%.
Σχετικά με τα 480 κτήρια που σήμερα βρίσκονται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, τα περισσότερα από αυτά _ όπως αναφέρεται στην πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος (ένα κείμενο 52 σελίδων) _ μπορεί να κατεδαφιστούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή υπό την προϋπόθεση της απόκτησης όλων των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Μόνο τέσσερα κτίρια χαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή ως «Διατηρητέα Κτίρια»:

– το περίφημο κτίριο του πρώην “Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών”, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Eero Saarinen.

-και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόθεση του Ταμείου είναι να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προκειμένου να διατηρήσει μερίδιο στην υπεραξία που αναμένεται να προκύψει μέσω της υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην αξιοποίηση του ακινήτου.

Τι προτείνεται να γίνει στο Ελληνικό

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος το Ταμείο επισημαίνει μια λίστα από χρήσεις γης, τις οποίες θα επιτρέψει αν και, όπως σημειώνεται, η αναφορά είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική για τον επενδυτή. Η λίστα με τις ενδεικτικές χρήσεις γης, σύμφωνα με τη νομοθεσία που θα ισχύει όταν θα γίνει η αξιοποίηση του χώρου, είναι η εξής:

(1) Ιδιωτικές κατοικίες
(2) Επιχειρηματικά πάρκα (συμπεριλαμβανομένων γραφείων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης)
(3) Τουριστικά καταλύματα (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ολοκληρωμένων οικιστικών θέρετρων)
(4) Εμπορικά καταστήματα
(5) Κέντρα αναψυχής
(6) Υγεία – περίθαλψη
(7) Ακαδημαϊκούς – εκπαιδευτικούς χώρους
(8) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιτραπεί στους επενδυτές να εξετάσουν και ορισμένες άλλες χρήσεις κατά την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου:

(1) Κεντρικό πάρκο, εμπλουτισμένο με σχετικές δραστηριότητες,

(2) Άλλες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου και άλλους εξωτερικούς χώρους (π.χ. δρόμους, εξωραϊσμούς ιδιωτικών χώρων),

(3) Περιορισμένα κτίρια και εγκαταστάσεις για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωσή τους (π.χ. διοικητικά γραφεία για δημόσιους/κοινωνικούς φορείς/υπηρεσίες, δημόσια σχολεία, εκκλησία κλπ.),

(4) Κοινόχρηστες υποδομές (δρόμους, πεζοδρόμια, δίκτυα αποχέτευσης, παροχές κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιακά και συναφή δίκτυα κ.ά.).

Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να επιβάλει υποχρεώσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το Ακίνητο από τους επενδυτές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η παροχή κοινωνικών ωφελειών μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής.

Οι δύο φάσεις της διαδικασίας

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης, θα πρέπει να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους έως τις 5 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ευρώπης) την 30η Μαρτίου 2012.

Το Ταμείο θα επιλέξει τους ενδιαφερομένους οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής και θα τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης. Στη φάση αυτή, η πρόσκληση υποβολής προσφοράς θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή του τελικού επενδυτή.

Μετά την υποβολή των προσφορών, το Ταμείο θα εξετάσει τα υποβληθέντα επιχειρηματικά σχέδια μαζί με τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των επενδυτών και θα τα αξιολογήσει. Στη διαδικασία αξιολόγησης ενδέχεται να συμμετέχουν και οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές. Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία σε έργα αξιοποίησης με παρόμοιο μέγεθος και χαρακτηριστικά με του Ελληνικού. Το Ταμείο εκτιμά ότι η δεύτερη φάση θα διαρκέσει 5 με 7 μήνες, από την αποστολή της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μετά από τόσα χρόνια ξεκινά η διαδικασία για ένα ελκυστικό και στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένας προορισμός παγκοσμίου επιπέδου, που θα ωφελήσει την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη διαδικασία και η επένδυση θα αποτελέσει ένεση ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία».