Προτάσσοντας τον κίνδυνο βύθισης της Ιταλίας σε μία κρίση αντίστοιχη της Ελλάδας υπεραμύνθηκε ο Μάριο Μόντι τη δέσμη μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση εν όψει της έναρξης μίας εβδομάδας-ορόσημο για το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ γεννήθηκε για να ενώσει, δεν πρέπει να χωρίσει την ΕΕ, τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Χωρίς τα μέτρα πιστεύουμε ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε μία κατάσταση ανάλογη της Ελλάδας, χώρα για την οποία τρέφουμε μεγάλη συμπάθεια, αλλά δεν θέλουμε να μιμηθούμε» δήλωσε ο Μόντι μιλώντας στον ξένο Τύπο προτού παρουσιάσει σε Βουλή και Γερουσία τα μέτρα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «διάταγμα για σωτηρία της Ιταλίας».

Αναγνώρισε πως υπάρχουν ανησυχίες ότι το πακέτο μέτρων μπορεί να επιδεινώσει την ύφεση, τόνισε όμως πως η εναλλακτική σε αυτό είναι η ελληνική κρίση. Και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα.

«Η Ιταλία έκανε το καθήκον της»
υπογράμμισε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στους ξένους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι αρχίζει μία «πολύ κρίσιμη εβδομάδα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Για να μπορέσει η Ιταλία να διαδραματίσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ρόλο στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατό ορισμένα προβλήματα, τα οποία την καθιστούν από ορισμένες απόψεις, «όχι και πολύ αξιόπιστο εταίρο, δηλαδή μια πηγή μόλυνσης»» επισήμανε.

Εστειλε, επίσης, το μήνυμα πως «πρέπει να αποφύγουμε το ευρώ, που γεννήθηκε για να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης, να καταλήξει να τους διχάσει».

Ο Μάριο Μόντι πρόκειται να εκθέσει τα οικονομικά μέτρα στους βουλευτές στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής συνδυαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας και τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, ύψους 30 δισ/ ευρώ. Ενδεικτική του βαρύτατου κλίματος η συγκίνηση της υπουργού Εργασίας Ελσα Φορνέρο, η οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου τη φράση της για τις θυσίες που απαιτούνται από τους Ιταλούς.

Ο Μόντι της έπιασε το χέρι και πήρε ο ίδιος τον λόγο για να εξηγήσει τις διάφορες παρεμβάσεις με άμεση αναφορά σε μια ακόμη θυσία: το 2012, οι συντάξεις άνω των 960 ευρώ θα «παγώσουν» και δεν θα ακολουθήσουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Οι Ιταλοί υποχρεώνονται εφεξής να συνταξιοδοτούνται μετά από 42 χρόνια εργασίας και πάντως μετά τα 66 έτη για τους άνδρες και τα 63 για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία μέχρι και την ηλικία των 70 ετών.

Προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ακόμα και της κύριας κατοικίας), η απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ, η κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, η επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης.και η επιβολή άλλων φόρων σε τοπικό επίπεδο. Καταργούνται περιορισμοί και κατώτατες αμοιβές σε επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι οδηγοί και αναθεωρούνται εκ βάθρων οι όροι εργασίας. Οι απολύσεις γίνονται ευκολότερες και προωθούνται οι επιχειρησιακές έναντι των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

Επιβάλλεται επίσης εκ νέου, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο φόρος ακινήτωνενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.

Παρά τις πληροφορίες που διέρρεαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, η ιταλική κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στα νέα έκτακτα μέτρα την αύξηση των φορολογικών κλιμάκων.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που βασίζονται στις αρχές της ισότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής πειθαρχίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, για να ανοίξει η αγορά και να ενισχυθούν οι υποδομές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η ανακοίνωση του ιταλού πρωθυπουργού, ότι για να συμβάλλει και προσωπικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης θα επιστέφει στο κράτος τον μισθό που αντιστοιχεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

«Είχα σκεφθεί να καταβάλλω το ποσό σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αλλά κατέληξα στην διαπίστωση ότι ο οργανισμός που τώρα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη είναι το ιταλικό δημόσιο», δήλωσε ο Μόντι. Οι υπουργοί του πρόκειται επίσης να αναφέρουν στην φορολογική τους δήλωση και την κατοχή τυχόν ομολόγων, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον νόμο.

Πρώτος από όλους έσπευσε να επιβραβεύσει την ιταλική κυβέρνηση ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν χαρακτηρίζοντας «έγκαιρη και φιλόδοξη» τη λήψη μέτρων τα οποία πληροφορήθηκε πριν ακόμα τα ακούσουν επισήμως οι ιταλοί βουλευτές. Ακόμα και αν δεν δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες ο Μάριο Μόντι τουλάχιστον δέχεται εύσημα.

Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Απουσιάζει η κοινωνική δικαιοσύνη αναφέρουν τα ιταλικά συνδικάτα με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl Ραφαέλε Μπονάνι, τόνισε ότι «τα μέτρα βαραίνουν μόνο τις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων», ενώ η Σουζάνα Καμούσο, του συνδικάτου Cgil, πρόσθεσε ότι «θα προτείνει στο Κοινοβούλιο ουσιαστικές αλλαγές της δέσμης αυτής, ώστε η έκφραση δίκαιη κατανομή των βαρών, να αποκτήσει πραγματική σημασία».

Το Cgil, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, έκρινε λανθασμένη την επιλογή να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όσους διαθέτουν μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες.

Από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι «ο ανοικτός διάλογος πρέπει να συνεχισθεί διότι ακόμη τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) δια στόματος του γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο εκφράζει ικανοποίηση για το ότι δεν αυξήθηκαν οι φορολογικές κλίμακες, «αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τα συνήθη θύματα».

Ο επικεφαλής του Κεντρώου Πόλου Πιερφερντινάντο Καζίνι από την μεριά του, δηλώνει ότι «οι παρεμβάσεις είναι σαφώς σκληρότατες, αλλά η όλη λογική του πρωθυπουργού, είναι πειστική».