Φως στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το σε ποια κατεύθυνση ζητεί να τροποποιηθούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες ρίχνουν οι εισηγήσεις του Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Όπως αναφέρει σήμερα, Πέμπτη, η γερμανική Die Welt, οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ προτείνουν την αναθεώρηση του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ώστε το ανώτατο όριο να μειωθεί από το 3% στο 2% του ΑΕΠ.

Βάσει της ίδιας πρότασης, η υπέρβαση του νέου ορίου θα συνεπάγεται την επιβολή αυτόματων κυρώσεων και νομικών διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στην Ευρωζώνη.

Η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών θα εποπτεύεται από Επιτροπή Σοφών η οποία θα εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα παρέχει συμβουλές στην Ευρωζώνη σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνεται πως χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ θα επιφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος για να αναπτυχθούμε με από κοινού και με στενότερη συνεργασία μέσα στην Ευρωζώνη» ανέφερε η κ. Μέρκελ.