Ολοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις οδηγούν και συμμετέχουν στα προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας της εταιρείας τους, ενώ την ίδια πρακτική ακολουθεί μόνο το 62% των διευθυνόντων συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν σε έρευνα για τις κορυφαίες εταιρείες σε θέματα ηγεσίας (2011Global Top Companies for Leaders), που πραγματοποίησε η Aon Hewitt.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 92% των διευθυνόντων συμβούλων, μαζί με όλα τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες coaching – mentoring, συγκρινόμενοι με το 61% των Διευθυνόντων Συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 900 συνεντεύξεις στελεχών, για τις κορυφαίες εταιρείες σε συνεργασία με το RBL Group, συμβουλευτική εταιρία σε θέματα στρατηγικής στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της ηγεσίας, καθώς και το περιοδικό FORTUNE.

Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει με παραστατικό τρόπο τη σύνδεση μεταξύ της στρατηγικής της ηγεσίας και των οικονομικών αποτελεσμάτων, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αξιολογούν, επιλέγουν, αναπτύσσουν και ανταμείβουν τους ηγέτες τους και δείχνει ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ της επένδυσης στην ηγεσία και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Οι εταιρείες BBVA, L’Oréal, Unilever, ArcelorMittal, Siemens AG, Raiffeisen Bank International AG και Novartis βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για το 2011 στην Ευρώπη, στην πλέον ολοκληρωμένη μελέτη για την επιχειρηματική ηγεσία στον κόσμο.

Σε δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, υπεύθυνη του τμήματος Talent & Organization Consulting της Aon Hewitt στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πως: «Ορισμένοι οργανισμοί θα αποτύχουν, ακόμα και αν έχουν αποτελεσματικούς ηγέτες. Όμως, όλοι οι οργανισμοί που δεν έχουν αποτελεσματικούς ηγέτες θα αποτύχουν. Οι ηγέτες δημιουργούν το όραμα και δίνουν τον τόνο. Η δέσμευση της εταιρείας σε ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ηγεσία είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής της επιτυχίας».