Σε λεπτές ισορροπίες βαδίζει η ευρωζώνη καθώς η επιμονή της Γερμανίας στο «όχι» επί του παρόντος για την έκδοση ευρωομολόγου και η συνεχής πίεση των αγορών μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού των κρατών δημιουργούν συνθήκες δυσβάστακτες για όλα τα μέλη της ευρωζώνης (πλην Γερμανίας) τις οποίες φυσικά δεν θα μπορέσει να αντέξει η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία για πολύ καιρό ακόμα.
Όπως σημειώνει σήμερα η γαλλική εγημερίδα «Les Echos», η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει να μεταφέρει, όπως από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης, τις πολιτικές ισορροπίες της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εκτιμά ότι δύσκολα θα καταφέρει να «πουλήσει» στους συμπατριώτες της την «κολλεκτιβοποίηση» του ευρωπαϊκού χρέους που συνεπάγεται αύξηση του κόστους δανεισμού για τη χώρα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας. Οι εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, το βαυαρικό κόμμα CSU, δηλώνουν δια του γενικού γραμματέα τους στη γερμανική «Die Welt» ότι «το Βερολίνο δεν θα συναινούσε ποτέ στη δημιουργία ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας εάν επρόκειτο να υιοθετήσει (η ΕΚΤ) ιταλικές μεθόδους». Στέλεχος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (οι οποίοι συγκυβερνούν στο Βερολίνο αλλά έχουν απολέσει το λαϊκό έρεισμα μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις) πρότεινε στη γερμανίδα καγκελάριο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ (!) για καταπάτηση των κανονισμών λόγω της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος στη Γερμανία να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τις (καταστροφικές) συνέπειες αυτής της άρνησης για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Χθες η Ισπανία δανείστηκε δημοπρατώντας τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο όχι μόνο διπλάσιο από την τελευταία έκδοση αντίστοιχων τίτλων (τον Οκτώβριο) αλλά μεγαλύτερο και από αυτό της (σχεδόν χρεοκοπημένης για τις αγορές) Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας αποδίδει επιτόκιο στους επενδυτές (6,75% έφτασε χθες) ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ελλάδας πριν ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης.

Το δέλεαρ για το Βερολίνο
Οι Βρυξέλλες επιχειρούν από την πλευρά τους να «δελεάσουν» το Βερολίνο με τη δέσμευση ότι η όποια μορφή κοινή έκδοση χρέους θα συνοδευτεί από στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και θα συνδέεται με σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους. Στις προτάσεις που θα καταθέσει δημοσίως σήμερα η Κομισιόν δια του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προβλέπεται ρητώς ότι όποια χώρα εκτρέπεται από την αυστηρά καθορισμένη τροχιά θα οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες σε πρόγραμμα διάσωσης (όπως της Ελλάδας για παράδειγμα) με απόφαση όχι της ίδιας της χώρας αλλά των εταίρων της. Με άλλα λόγια θεσμοθετείται το «ελληνικό παράδειγμα» προκειμένου να καταστεί απεχθής η δημοσιονομική εκτροπή για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Και μάλιστα προβλέπεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του.
Όπως σημειώνει σήμερα η Wall Street Journal σε περίπτωση που η χώρα που υπάγεται στο μηχανισμό «δεν καταφέρνει να συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους του προγράμματος, θα διακόπτεται η χρηματοδότησή της και η εντατική παρακολούθησή της θα συνεχίζεται μέχρι να αποπληρώσει τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του δανείου που έχει λάβει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα τεθεί υπό κηδεμονία για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι προτάσεις αυτές θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μέρες ακόμα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του eurogroup στο τέλος του μήνα και της Συνόδου της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλωστε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έχει δεχθεί πρόσκληση από το γαλλογερμανικό δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί για να συζητήσουν αύριο στο Στρασβούργο τις νέες ιδέες που κομίζει ο ιταλός οικονομολόγος και γνωστός ως υποστηρικτής του ευρωομολόγου.