Σε σχόλιό του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», που συνυπογράφει ο πορτογάλος σοσιαλιστής Αντόνιο Βιτορίνο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ συνηγορεί υπέρ μιας νέας ώθησης για την Ε.Ε. μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και έργων υποδομών.

Τα βασικά σημεία του σχολίου:

 – «Η κρίση χρέους που πλήττει τις περισσότερες δυτικές χώρες θέτει την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της μπροστά σε ένα επικίνδυνο δίλημμα: Από τη μία πλευρά πρέπει να εφαρμοσθούν οι δημοσιονομικές προσαρμογές και οι δομικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη πρέπει να διατηρηθεί η προοπτική για οικονομική ανάπτυξη, ώστε να ανοίξει ένας μελλοντικός ορίζοντας για τους πολίτες».

- «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο η Ε.Ε. είναι κάτι περισσότερο από μια κοινότητα κρατών που απαγορεύει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πρέπει (η Ε.Ε) να χειρισθεί με δεξιοτεχνία μια διπλή πρόκληση: Πρέπει να αντιμετωπίσει την ανεργία και να αξιοποιήσει την ευρωζώνη ως πηγή ανάπτυξης»

 – «Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην κατάρτιση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ταυτοχρόνως να ισχυροποιήσει την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, ιδιαιτέρως μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομής που υπηρετούν το κοινό συμφέρον στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των επικοινωνιών. Αποφασιστικής σημασίας είναι να εγκριθεί η προτεινόμενη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 50 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2014 έως 2010 και εν συνεχεία να υπάρξει συνεργασία και με ιδιώτες χρηματοδότες ώστε να ενδυναμωθεί η επίδραση ισχύος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.»

- «Εσωτερική αγορά, προϋπολογισμός της Ε.Ε., ευρωπαϊκά ομόλογα: μέσω της ταυτόχρονης αξιοποίησης αυτών των μέσων μπορεί να γενικευθεί η ενδογενής ανάπτυξη. Αυτό το αναπτυξιακό πακέτο είναι σήμερα πιο απαραίτητο από άλλοτε ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επίμονης αδύναμης ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη νομιμοποίηση της Ε.Ε. στα μάτια των κρατών-μελών και των πολιτών της»