∆ιέξοδο στις εναλλακτικές καλλιέργειες ψάχνουν ολο και περισσότεροι Ελληνες, αφού η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο και η πρόσληψη σε μια εταιρεία αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενασχόληση με τα σαλιγκάρια ή αλλιώς η εκτροφή σαλιγκαριών, στην οποία έχουν στραφεί πολλοί Ελληνες τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς έχει προοπτικές ανάπτυξης και χρειάζεται σχετικά μικρό κεφάλαιο για την αρχική επένδυση. Ειδικά εφέτος πολλοί μηχανικοί αλλά και άνεργοι από τον χώρο του μάρκετινγκ επέλεξαν την εκτροφή σαλιγκαριών ως εξεύρεση εισοδήματος και ενασχόλησης. Η Παναγιώτα και η Μαρία Βλάχου είναι οι αδελφές και επιχειρηματίες που έφεραν τη μόδα των σαλιγκαριών το 2007 στη χώρα μας μέσω της ίδρυσης της εταιρείας Fereikos – Helix, η οποία ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.

Οι αδελφές Βλάχου, παρ’ όλο που αφιέρωσαν πολλά χρόνια σπουδών στο εξωτερικό, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη φύση, να εκµεταλλευθούν τη γη που κατέχουν στην Κόρινθο και από την εκτροφή σαλιγκαριών αρχικά να καταλήξουν να πουλούν την τεχνογνωσία και όλες τις ύλες σε τρίτους που επιθυµούν να ασχοληθούν µε αυτή την εναλλακτική µορφή καλλιέργειας, έχοντας πλέον υπό την εποπτεία τους 154 εκτροφείς σαλιγκαριών και εξάγοντας το 70% του τζίρου της εταιρείας τους σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Μέσα σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας ο τζίρος της Fereikos – Helix έχει τριπλασιαστεί και η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγωγές σαλιγκαριών και σε άλλες χώρες.

«Η πληροφορία ότι η παγκόσµια αγορά καλύπτει µόνο το 10% της ζήτησης σαλιγκαριών, καθώς τα οστρακοειδή µαλάκια χρησιµοποιούνται κατά 75% στα φάρµακα και στα καλλυντικά, αλλά και η ανεργία στην Ελλάδα είναι οι βασικοί λόγοι που τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει µεγάλη ανάπτυξη στη χώρα µας» όπως επεσήµανε η κυρία Μαρία Βλάχου, συνιδιοκτήτρια της Fereikos – Helix. Σήµερα οι Ελληνες καταναλώνουν 40.000 τόνους σαλιγκάρια ετησίως.

Οι νέοι εκτροφείς, προσθέτει η κυρία Μαρία Βλάχου, «πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 5 στρέµµατα γης και αν απευθυνθούν στην εταιρεία µας και καταθέσουν 4.000 ευρώ για κάθε στρέµµα, εκτός από τις προαναφερόµενες παροχές, τους εξασφαλίζουµε την αγορά όλων των σαλιγκαριών τους µε µια µέση ευρωπαϊκή τιµή 3,80 ευρώ το κιλό. Αυτό δεν τους εµποδίζει να τα πουλήσουν αυτόνοµα στη λιανική, όπου η τιµή τους αγγίζει τα 8-12 ευρώ το κιλό, µε αυξητικές τάσεις της τιµής της τάξεως 2%-3% ετησίως».

ΑΠΟΤΗΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΤΗΝΑΓΡΟΤΙΚΗΖΩΗ

* Η ιστορία της εκτροφής σαλιγκαριών αλλά και η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας Fereikos – Helix ξεκίνησε από μια τηλεφωνική συνομιλία ένα βράδυ σε ένα εστιατόριο της Ελβετίας. Η 31 ετών Μαρία Βλάχου συνέλαβε την επιχειρηματική ιδέα την ώρα που γευόταν στην Ελβετία ένα γκουρμέ πιάτο σαλιγκαριών αξίας 37 ευρώ.

* Ετσι από τα θεωρητικά και φιλολογικά τα οποία σπούδασαν και οι δύο αδελφές προσγειώθηκαν στην αγροτική ζωή και στην τέχνη του επιχειρείν. Η Fereikos – Helix με έδρα την Κόρινθο δραστηριοποιείται από το 2007 στη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, παρέχοντας έλεγχο βιωσιμότητας των εκτροφείων, τεχνογνωσία προς τους εκτροφείς και την αγορά του τελικού προϊόντος κατόπιν συμβολαίου.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ