Απάντηση στις κατηγορίες περί εξαπάτησης των Βρυξελλών από την Ελλάδα για την είσοδο στην ευρωζώνη δίνει με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί περί των αλλοιωμένων στοιχείων της Ελλάδας προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΝΕ ενώ ανταπαντά και στη λέξη «λάθος» που χρησιμοποίησε ο γάλλος πολιτικός για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων του 1999. Το 2004 η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αναδρομική μετατροπή των κανόνων λογιστικής εγγραφής των αμυντικών δαπανών»
. Ο κ. Σημίτης εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα κονδύλια που διατέθηκαν για οπλικά συστήματα που παρελήφθησαν το 2004 μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό προηγούμενης περιόδου κατά την οποία παραγγέλθηκαν.

«Εχει καταγγελθεί επανειλημμένως αυτή η απάτη που βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα»
σημειώνει αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή μετά το 2004. Προσθέτει μάλιστα ότι «το έλλειμμα της Γαλλίας κατά την είσοδο στην ΟΝΕ το 1997 ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας» καθώς ξεπερνούσε το 3,3% του ΑΕΠ και συνεπώς τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ. «Ας ελπίσουμε ότι οι ενστάσεις για τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμες σκέψεις» καταλήγει ο κ. Σημίτης.