Νέα αραβικά κεφάλαια κατάφερε να προσελκύσει η Marfin Investment Group και ο κ. Αν. Βγενόπουλος μετά την καταρχήν συμφωνία να αποκτήσει η Abu Dhabi Mar ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου.

Η Abu Dhabi Mar είναι επενδυτική εταιρεία του εμιράτου του Abu Dhabi στην οποία μετέχει με 70% το κράτος και με 30% ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Iskandar Safa. O τελευταίος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα λάβει τη θέση του αντιπροέδρου στη MIG.
Υπενθυμίζεται ότι το εμιράτο του Dubai ελέγχει το 17,81% της MIG και το fund ΙRF της κυρίας Αγγελικής Φράγκου το 17,84%. To Dubai μετέχει σήμερα με 3 μέλη στο 15μελες ΔΣ της MIG και με την προσθήκη του κ. Safa οι Αραβες θα έχουν 4 μέλη (το Abu Dhabi είναι η πρωτεύουσα των εμιράτων και η έδρα της κυβέρνησης).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MIG: «η MIG ήλθε σε στρατηγική συνεννόηση με τον όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP («ADM») ώστε να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτή την συνεννόηση προβλέπεται ότι η ADM θα καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στην MIG, ύψους που θα καθορισθεί, το συντομότερο, πρακτικά, δυνατόν. Ταυτόχρονα ο κ. Iskandar Safa, πρόεδρος της ADM, θα εκλεγεί αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της MIG».
Θα έχει ενδιαφέρον να γίνει σύντομα γνωστό τι ύψος θα έχει το ομολογιακό, τι ποσοστό θα καλύψει το ADM και τι λεφτά θα εισρεύσουν στα ταμεία της MIG, ώστε οι μέτοχοι και η επενδυτική κοινότητα να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τα πλεονεκτήματα και ενδεχομένως μειονεκτήματα της συμφωνίας.
Το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπει επίσης ότι η MIG θα καταστεί μέτοχος στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α. Ε/Σκαραμανγκάς («HSY»), με ποσοστό που θα καθορισθεί, αποκτώντας θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSY και θα βοηθήσει στη διοίκηση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι από το Φθινόπωρο του 2010 η ADM έχει αποκτήσει το 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και διεκδικεί από το πολεμικό ναυτικό νέες παραγγελίες αλλιώς έχει διαμηνύσει πως θα βάλει λουκέτο.
Ο κ. Ιskantar Safa πήρε τα ναυπηγεία από τους γερμανούς της Thyssen Krupp (διατηρούν το 25%) με τη δέσμευση ότι για 15 χρόνια οι ναυπηγοεπισκευαστικές του δραστηριότητες θα έχουν να κάνουν μόνο συμβόλαια του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ώστε να σβηστούν πρόστιμα 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προηγουμένων ετών.
Επειδή όμως το ναυτικό λόγω της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδος δεν «βγάζει» δουλειές η διοίκηση του ναυπηγείου έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει την άδεια να επεκταθει ο Σκαραμαγκάς στην κατασκευή και επισκευή εμπορικών πλοίων.

Από τη MIG επισημαίνουν ότι τα δύο σκέλη της συμφωνίας δεν είναι αλληλένδετα και διευκρινίζουν πως η MIG θα επενδύσει στα ναυπηγεία μόνο αν λυθούν τα θέματα με την αύξηση των εργασιών.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της MIG, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Θεωρούμε τον όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Iskandar Safa ως έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για την MIG. Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο
».