«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» ο γερμανός πρώην υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ο κ. Φίσερ τονίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ και προσθέτει ότι «πρέπει να δοθεί ελπίδα στους Ελληνες». Ο γερμανός πολιτικός κρίνει αρνητικότατα την πρωτοβουλία Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο μάλιστα για «εξυπνάδα» η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ.

Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης:

– Θα πρέπει και τα 17 σημερινά κράτη μέλη του ευρώ να παραμείνουν στην ευρωζώνη;

«Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι όλα μέσα. Αλλά καλά θα ήταν να κρατήσουμε τους Ελληνες στην ευρωζώνη. Γιατί ως πολιτικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνω ότι: Η σημασία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνει».

Επιχειρηματολογείτε πολιτικά. Με πολιτικά επιχειρήματα αιτιολογήθηκε τότε και η απόφαση, την οποία τώρα χαρακτηρίζουν όλοι ως λανθασμένη, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ.

«Η νομισματική ένωση αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολιτικό εγχείρημα. Αφορούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση! Και τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, θα έπρεπε κανείς να τους είχαμε αφήσει απέξω; Κι εκεί υπήρχαν κίνδυνοι».

Αλλά και άλλη οικονομική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση διερωτόμαστε, αν μια μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το μοντέλο σας, θα είχε την πολιτική ισχύ να κάνει κάτι καλύτερο, αν η Ελλάδα είναι ήδη ‘too big to fail’.

«Μα, βέβαια. Αν είχατε ευρωομόλογα, η επαπειλούμενη χρεοκοπία μιας χώρας δεν θα αποτελούσε πλέον συστημικό κίνδυνο. Πάρτε για παράδειγμα τις ΗΠΑ: Αν χρεοκοπήσει η πολιτεία της Λουϊζιάνα, το γεγονός δεν θα είναι δραματικό για το δολάριο, αλλά μόνο για τη Λουϊζιάνα».

– Ηταν σωστό να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα, προκειμένου να ματαιωθεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα; Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο λαός ενοχλεί μόνο.

«Ισως να είχα και εγώ πράξει ανάλογα με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στις Κάννες. Οχι μόνο, επειδή θα αισθανόμουν ότι με παγίδεψαν άσχημα. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί κανείς να παίζει παιχνιδάκια. Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια».

Θα είναι η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια ακόμα στην Ευρωζώνη;

«Πριν από την εξυπνάδα του Παπανδρέου θα έλεγα ναι. Σήμερα δεν γνωρίζω τι άλλα παράλογα θα συμβούν. Κατά τα λοιπά, το θέμα δεν είναι πλέον προ πολλού η Ελλάδα. Αν οι Ελληνες έβγαιναν από το ευρώ, θα είχαμε σύντομα τη μάχη για τη διάσωση της Ιταλίας και της Γαλλίας».

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η Ιταλία;

«Σας λέω ότι σ’ αυτόν έχουν στοιχηματίσει ορισμένοι πολύ εύποροι άνθρωποι. Σχετικοί παράγοντες των αγορών, κυρίως ορισμένα hedge funds, έχουν ποντάρει κυρίως στην κατάρρευση του ευρώ. Η Ελλάδα είναι για εκείνους μόνο η αρχή. Θα πρέπει να τους απογοητεύσουμε και να διατηρήσουμε τη μεταξύ μας αλληλεγγύη».

Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι μία έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν πολύ καλύτερη για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ.

«Αν οι Ελληνες φύγουν τώρα, θα είναι κάτι περισσότερο από χρεοκοπημένοι».

Χρεοκοπημένοι είναι ούτως ή άλλως. Το ερώτημα είναι ποιον πραγματικά βοηθά αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή: τους Ελληνες ή τις τράπεζες;

«Συμμερίζομαι τις αμφιβολίες για τα πακέτα λιτότητας. Επισκέφτηκα την Ελλάδα , προκειμένου να σχηματίσω ο ίδιος εικόνα. Είναι τρομερό. Η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι όπως μετά από έναν χαμένο πόλεμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ανγκελα Μέρκελ δεν πήγε στην Αθήνα πολύ νωρίτερα. Μπορεί κανείς να κάνει και τα δύο, να προειδοποιήσει για την εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων μεταρρυθμίσεων, αλλά και να δώσει ελπίδα. Οι Ελληνες δεν θα μπορέσουν να βγουν από την κρίση με αιματηρή λιτότητα. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Ευρώπη δεν κάνει αυτό που πραγματικά μπορεί, δηλαδή να συνδέσει τα μέτρα εξυγίανσης με ένα πακέτο ανασυγκρότησης.

Ταξιδεύετε πολύ σε όλο τον κόσμο. Φοβούνται τους Γερμανούς, μια γερμανική ηγεμονία;

«Ολοι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά το πώς ο ‘σκληρός’ της τάξης – έτσι μας βλέπουν οι άλλοι και κυρίως οι μικρότερες χώρες – συμπεριφέρεται στους Ελληνες, οι οποίοι ήδη έχουν καταρρεύσει. Μην πιστεύετε ότι οι πηχυαίοι τίτλοι του ταμπλόιντ «Bild Ζeitung» περί τεμπέληδων Ελλήνων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Κι αυτό είναι φοβερό».