Το Βερολίνο παραμένει σκληρό. «Μόνο αν η ευρωζώνη πεισθεί, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα» δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να καθοριστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της Αθήνας. «Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» είπε. «Αλλά αυτό είναι συνδεδεμένο με όρους, που η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει απαρεγκλίτως».

Το θολό αθηναϊκό τοπίο επηρεάζει και τη σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Το αρχικό πρόγραμμα, που συμπεριλάμβανε τη συζήτηση της έκτης δόσης, καθώς και του δεύτερου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, έχει ανατραπεί.

«Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα σήμερα είναι προς το παρόν η μόχλευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ταμείου διευκολύνσεων EFSF» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών. Και μόνο αν υπάρξει σαφής εικόνα από τις εξελίξεις στην Αθήνα, θα επανέλθει στην ατζέντα και η βοήθεια για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των οφειλών της Ελλάδας σε ιδιώτες κατά 50%, ο κ.Σάιμπερτ τόνισε ότι αυτό γίνεται κατευθείαν από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι εταίροι προσφέρουν τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία, πρόσθεσε, δεν έχουν όμως άλλη ανάμιξη σε αυτό.

Η είδηση της ημέρας ήταν βέβαια η δήλωση του Φίλιπ Ρόσλερ, ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, αν δεν προχωρήσει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας συνηγορούσε υπέρ της αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε μια δημοσιονομικά «αθεράπευτη» χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να μπορεί να υποβάλλεται σε καθεστώς «συντεταγμένης χρεοκοπίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου του διευκρίνισε, ότι ο πυρήνας των δηλώσεων του κ.Ρόσλερ είναι οι μεταρρυθμίσεις, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, αν υπάρχει αν υπάρχει νομική βάση για τέτοια εκδίωξη.

Αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα επισημαίνουν, ότι τέτοιες απειλές δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. «Αν και πότε θα δημιουργηθεί η νομική βάση για την εκδίωξη είναι άδηλο» έλεγε ένας από αυτούς. «Απλώς, εφαρμόζοντας την τεχνική του μαστίγιου και του καρότου, το Βερολίνο δίνει μονομερή έμφαση στο καρότο για να αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα».

Από τη σημερινή ημέρα δεν έλειψε και μια νοσταλγική νότα: Το τελευταίο τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού με την κ.Μέρκελ. «Η καγκελάριος επαίνεσε το θάρρος του και εξήρε τη μεταξύ τους καλή συνεργασία» τόνισε ο κ.Σάιμπερτ.

Έτσι μπαίνει τέλος σε ένα σήριαλ δεκάδων τηλεφωνικών επαφών τους τελευταίους μήνες – οι υπάλληλοι της καγκελαρίας έχουν χάσει το λογαριασμό – που τελικά δεν απέβει σε καλό για τον κ.Παπανδρέου. Κι αυτό όχι μόνο λόγω των συχνών διαφωνιών με την καγκελάριο ο έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και επειδή, όπως λέγεται, η «καλή συνεργασία» μαζί της αποδεικνύεται συνήθως μοιραία για τους άρρενες κυρίως πολιτικούς.