Μετά τις κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις που «πάγωσαν» την Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε την Πέμπτη τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας ότι η αποψινή ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «δεν θα είναι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης». Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, πληροφόρησε τηλεφωνικά τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν, ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στόχος της επικοινωνίας από την πλευρά του Υπουργού ήταν να ενημερώσει τους διεθνείς παράγοντες για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα «και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων».

Το Υπουργείο σημειώνει ότι «ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης». Ο στόχος του Υπουργού είναι «να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».

Αγωνία για το Eurogroup της Δευτέρας

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την «υποδοχή» που θα έχει η ελληνική αποστολή στο Eurogroup της Δευτέρας, ιδίως μετά την πληροφορία ότι αποκλείστηκε το ελληνικό ζήτημα από την επίσημη ατζέντα της Συνόδου, σε μια εμφανή κίνηση δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων για τη στάση της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Eurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Παίζονται» 88 δισ. ευρώ

Το σύνολο των ποσών που αναμένει άμεσα η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα είναι 88 δισ. ευρώ: 8 δισ. ευρώ για την έκτη δόση, 30 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι Τράπεζες με την επανακεφαλαιοποίησή τους, 30 δισ. ευρώ μετρητά για τη διαδικασία του «κουρέματος» και περίπου 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου με βάση τη συμφωνία. Η πρώτη δόση του νέου «πακέτου» αναμένεται το αργότερο ως το Μάρτιο, μήνας που λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ.