Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε ότι η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε από τις Κάννες ότι συνδέει τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα.

«Οταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την έκτη δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», τόνισε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις του έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το δημοψήφισμα.

«Χαιρετίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου», υπογράμμισε.

Προϋπόθεση για την 6η δόση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού 2012

Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να εισέπραξε την Τετάρτη στις Κάννες την άρνηση των ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ να εκταμιεύσουν την έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος και να κυρωθεί το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, ωστόσο προϋπόθεση για να λάβει η χώρα τη διεθνή βοήθεια είναι να ψηφισθεί εγκαίρως και ο Προϋπολογισμός 2012.

Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς στις Κάννες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εάν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις 4 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα και αποσαφήνισε ότι έχει υπάρξει σχετικός σχεδιασμός για το ενδιάμεσο διάστημα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν ότι για να εκταμιευθεί η δόση ακριβώς μετά τις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει το ελληνικό Κοινοβούλιο να έχει νωρίτερα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2012.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία καθώς καταδεικνύει τις εμπλοκές που θα υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Πλέον η τρόικα θεωρεί πως ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα πρέπει να θεωρούνται «χαμένοι μήνες» για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και στελέχη της σημειώνουν ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοσθούν τα συμπεφωνημένα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική απόφαση επιβαρύνει το ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον και θεωρούν ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμες για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη στάση πληρωμών.