Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου. Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται διά συνεργατών του «αγανακτισμένος» από την κίνηση του Γ.Παπανδρέου, ενώ αρνητική είναι και η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε την κίνηση του Γ.Παπανδρέου «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μουδιασμένο φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι με την απροσδόκητη κίνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα.

«Όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» έλεγε αναλυτής. «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης».

Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, όμως συναντούσε τη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας όμως πως «τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά πληροφορίες του Mega, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

«Οργή» για το δημοψήφισμα εκφράζουν και οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ. «Η είδηση αυτή με εξόργισε» δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).