Ολο και πιο σαφείς γίνονται οι όροι της συμφωνίας της διπλής Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη «νέα» Ευρώπη, με τις επεξηγηματικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας στο διεθνή τύπο τα τελευταία δύο 24ωρα.
Αυτό που καθίσταται ξεκάθαρο είναι ότι η πρόσφατη συμφωνία (που μένει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια) μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα «παράδειγμα προς αποφυγή» για την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να μη ζητήσει κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης «διάσωση» με ανάλογους όρους στο μέλλον.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας του πνεύματος «αλληλεγγύης» που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι καθώς τονίζει στη συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ότι «για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα, θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση». Ο ίδιος μάλιστα ομολογεί ότι καμία άλλη χώρα δεν θα δεχόταν εθελοντικά να υπαχθεί σε ανάλογο καθεστώς βοήθειας που θα συνεπαγόταν τόσο σκληρά μέτρα «εκτός κι αν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και ο πρόεδρος της ο ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν επισημαίνει σε σχόλιό του στην εφημερίδα της χώρας του Handelsblatt ότι «η εφαρμογή των αποφάσεων που πήρε η Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα απαιτεί την επιβολή αυστηρών όρων για κάθε βοήθεια».
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και οι δομικές μεταρρυθμίσεις που τίθενται ως προϋπόθεση για τη «βοήθεια» στην Ελλάδα δεν αποτελούν δείγμα βολονταρισμού των γερμανών αξιωματούχων. Είναι απλώς ο προάγγελος όσων θα κληθούν να εφαρμόσουν σε δεύτερο χρόνο όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να ανταποκριθούν στις επιταγές της τελευταίας συμφωνίας.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ συνυπογράφει με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ανοικτή επιστολή στην οποία κάνει λόγο για αυστηρότερη οικονομική πολιτική, επιτήρηση των εθνικών οικονομιών από κεντρικό διευθυντήριο και αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων για τους «απείθαρχους».
Το κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt είναι αποκαλυπτικό του οράματος της «γερμανικής Ευρώπης» που αναδύεται μετά τις τελευταίες Συνόδους της ΕΕ. Τα δύο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για αυτό που διστάζουν να ομολογήσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: για την επιβολή των γερμανικών θέσεων στην Ευρώπη. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπόρεσε να επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες της στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελών» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δύο υπουργοί.
Διευκρινίζουν μάλιστα ότι η «νέα Ευρώπη» δεν θα είναι μια αναδιανεμητική Ενωση αλλά μια «Ενωση σταθερότητας». Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες το κείμενο, ότι η Ευρώπη βαδίζει προς μια νέα Συνθήκη με πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες από αυτούς του Μάαστριχτ, με στενή επιτήρηση των μελών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και με πρόβλεψη για κυρώσεις. Το πλαίσιο αυτό που κατ’ευφημισμό ονομάζεται συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση δεν είναι παρά η μετάλλαξη της Ενωσης σε μια γερμανικής έμπνευσης ομοσπονδία κρατών.

Αλλωστε «η συνταγματική θεμελίωση του φρένου χρέους» και η πρόβλεψη μιας διαδικασίας «συντεταγμένης πτώχευσης» που αναφέρουν οι Ρέσλερ και Βεστεβέλε δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το κέντρο λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι πλέον το Βερολίνο και όχι οι Βρυξέλλες.