Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Τρισέ στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Ο διάδοχός του , ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την Πέμπτη.
Στη συνέντευξή του αυτή, ο Τρισέ πιέζει τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση των κολοσσιαίων χρεών στην Ευρώπη.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. ‘Εφερε στο φως την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών. Βλέπουμε σήμερα την αδυναμία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά επίσης τις αδυναμίες της Ευρώπης», τονίζει ο Τρισέ.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «έχουν τώρα δύσκολη δουλειά μπροστά τους».
«Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι απολύτως σημαντική. Πρέπει να επιβλέψουμε τη διαδικασία αυτή με μεγάλη προσοχή. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε», υπογράμμισε.
Απέναντι στην κρίση, ο Τρισέ προτείνει μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης.
«Θα έλεγα, ως πολίτης της Ευρώπης και όχι ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ότι πρέπει να δεσμευτούμε σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με απολύτως καθορισμένες ευθύνες», τόνισε.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ μίλησε επίσης στο BBC την Κυριακή και χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικές» τις επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κίνα, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα περί …επαιτείας της ΕΕ για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).