Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσµο οι οποίοι, αν τους ρωτούσες τι θα προτιµούσαν να ξεχάσουν στο σπίτι τους, το πορτοφόλι τους ή το κινητό τους τηλέφωνο, θα σου απαντούσαν ρητά «το πορτοφόλι τους».

Προφανώς η ανάγκη άµεσης και συνεχούς επικοινωνίας στην εποχή µας υπαγορεύει σε κάποιους ότι είναι καλύτερα να µείνουν… απένταροι για µερικές ώρες παρά να είναι ξεκοµµένοι από τον υπόλοιπο κόσµο.

Αλλωστε, σύµφωνα µε σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, έχει αποδειχθεί ότι κάποιος γυρνάει πίσω στο σπίτι του περισσότερο και µε µεγαλύτερη ευκολία απόφασης για να πάρει το κινητό του παρά το πορτοφόλι του όταν τα έχει ξεχάσει.

Η απάντηση στο δίληµµα αυτό, δηλαδή «κινητό ή πορτοφόλι», έρχεται από µια νέα υπηρεσία που λάνσαρε πρόσφατα η Google – αν και την είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό – η οποία ακούει στο όνοµα Google Wallet ή πιο απλά «γκουγκλοπορτοφόλι».

Νέα «τσιπς» NFC

Πρόκειται για ένα σύστηµα πληρωµών µέσω κινητού τηλεφώνου το οποίο διαχειρίζεται η Google µε τη συνεργασία φορέων έκδοσης πιστωτικών καρτών. Το σύστηµα αυτό αξιοποιεί την τεχνολογία NFC, η οποία υπάρχει ενσωµατωµένη στα νέα «τσιπς» NFC τα οποία βρίσκονται µέσα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Προς το παρόν ο κύριος λόγος που το Google Wallet δεν έχει ανακοινωθεί και επίσηµα είναι ότι το µοναδικό συµβατό κινητό εφοδιασµένο µε NFC «τσιπ» είναι το Nexus S4G, το οποίο είναι αποκλειστικότητα της Sprint και διατίθεται µόνο στην Αµερική, όπου ήδη λειτουργεί η υπηρεσία. Σύµφωνα πάντως µε τους αναλυτές του κλάδου, σύντοµα θα ακολουθήσουν και άλλα κινητά τηλέφωνα µε το λειτουργικό σύστηµα Android. Ηδη σε όλον τον κόσµο υπάρχουν περισσότερα από 300.000 σηµεία που έχουν τα κατάλληλα µηχανήµατα PayPass και επιτρέπουν τη λειτουργία της νέ ας υπηρεσίας. Αρχικά πάνω από 124.000 καταστήµατα στις ΗΠΑ και 311.000 διεθνώς θα δέχονται το νέο σύστηµα.

H Visa, η American Εxpress, η Citi ΜasterCard και η Discover ήδη συνεργάζονται µε την Google για να προστεθούν και οι δικές τους κάρτες στις µελλοντικές εκδόσεις του Google Wallet. Και το σπουδαιότερο: έχουν κυκλοφορήσει φήµες ότι το νέο µοντέλο iPhone της Apple, πιθανόν το iPhone 5, θα διαθέτει και αυτό µηχανισµό για ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλά αυτό µένει να επιβεβαιωθεί και επίσηµα από την εταιρεία.

Εκτιµάται ότι ως το 2014 το 50% των smartphones θα υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, κάτι που σηµαίνει ότι 150 εκατοµµύρια συσκευές στον κόσµο θα µπορούν να πραγµατοποιούν συναλλαγές.

Mε κωδικό PIN

Με το Google Wallet οι καταναλωτές µπορούν να αγοράζουν οτιδήποτε απλώς δείχνοντας το κινητό τους τηλέφωνο σε ειδικά τερµατικά που θα υπάρχουν στα ταµεία, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάποια πιστωτική κάρτα, και στη συνέχεια θα πληκτρολογούν στο τηλέφωνό τους έναν κωδικό ΡΙΝ του συστήµατος PayPass.

Αυτό επιτυγχάνεται µε την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας «επικοινωνίας εγγύς πεδίου». Εκτός από τις πιστωτικές κάρτες, οποιεσδήποτε εταιρικές κάρτες ή εκπτωτικά κουπόνια θα µπορούν να αποθηκεύονται στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» του κινητού.

Αναφορικά µε το ζήτηµα της ασφάλειας αξίζει να σηµειωθεί ότι το σύστηµα ζητεί από τον χρήστη να πληκτρολογήσει έναν ειδικό κωδικό PIN για να µπορεί να έχει πρόσβαση στα αποθηκευµένα δεδοµένα έτσι ώστε να µην είναι εφικτή η διενέργεια πληρωµών ακόµη και στην περίπτωση που το κινητό κλαπεί. Με δεδοµένο ότι η υπηρεσία αυτή του «ηλεκτρονικού κινητού πορτοφολιού» δεν έχει ανακοινωθεί επίσηµα στις ΗΠΑ – παρά το γεγονός ότι η «πιλοτική» χρήση της έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου µία εβδοµάδα -, όλα δείχνουν ότι θα αργήσουµε ακόµη να κάνουµε ψώνια µε το κινητό µας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ίδια πάντως η Google µιλάει ήδη για την αυγή µιας νέας εποχής στο εµπόριο, ενώ άλλοι εκφράζουν κιόλας επιφυλάξεις ότι η νέα τεχνολογία, πέρα από τη χρηστικότητά της, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση, τη σπατάλη και την υπερχρέωση των ήδη χρεωµένων καταναλωτών. Και φυσικά το ερώτηµα είναι αν τελικά θα καταφέρει το Google Wallet να γίνει κοµµάτι του παγκοσµίου εµπορίου.

Ενημέρωση για προσφορές

Π αράλληλα με την υπηρεσία Google Wallet, ανακοινώθηκε και το Google Offers το οποίο θα ενημερώνει για τις καθημερινές προσφορές τους εγγεγραμμένους χρήστες σε λίστες e-mail. Για να κερδίσουν την προσφορά οι χρήστες θα επιλέγουν στο κινητό τους το σημείο πώλησης ή θα δείχνουν απλώς στο ταμείο την οθόνη τους. Αρχικά το Google Offers είναι διαθέσιμο στο Πόρτλαντ του Σαν Φρανσίσκο και από αυτό το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη. Η συσκευή θα εξαργυρώνει τις προσφορές, θα προσθέτει τους νέους «πόντους» που κέρδισε ο καταναλωτής και αργότερα θα μπορούν να αποθηκεύονται στο κινητό «πορτοφόλι» ακόμη και κάρτες επιβίβασης και ηλεκτρονικά εισιτήρια, ταυτότητες και κάρτες-κλειδιά (π.χ., δωματίων ξενοδοχείων). Ηδη έχουν γίνει συμφωνίες με 300.000 εμπόρους στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα Google Wallet, όπως είναι τα Macy’s, Walgreens, Noah’s Bagels και Toys ‘r’ Us.

Ανταλλάξτε παλιές συσκευές με νέες
Mόνιμο το πρόγραμμα Trade ’n’ Save που έχουν ξεκινήσει τα καταστήματα Public

Σ τη διεύρυνση της νέας υπηρεσίαςπρογράµµατος Trade ’n’ Save προχώρησαν τα καταστήµατα Public στην προσπάθειά τους να δώσουν την αποκλειστική δυνατότητα σε όλους να ανταλλάξουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή διετίας διαθέτουν – laptop, κονσόλα, tablet, κινητό ή iPod – και να αποκτήσουν κάποιο νέο προϊόν τεχνολογίας ή οτιδήποτε άλλο επιθυµούν από τα προϊόντα του Public σε πολύ χαµηλότερη τιµή.

Μέσω αυτού του προγράµµατος οι καταναλωτές µπορούν στα καταστήµατα Public να δώσουν αξία στο παλιό τους laptop, tablet, κινητό, iPod ή στην κονσόλα τους, από όπου και αν τα έχουν αγοράσει. Συγκεκριµένα, επιστρέφοντας τα παλιά τους προϊόντα, δύο ετών παλαιότητας, µπορούν να τα ανταλλάξουν µε καινούργια ίσης ή και µεγαλύτερης αξίας, απλώς καταβάλλοντας το επιπλέον αντίτιµο.

Σηµειώνεται ότι το πρόγραµµα αφορά επώνυµες µάρκες laptop και netbook, αλλά και τα λεγόµενα own label προϊόντα, όπως π.χ. το Turbo-X κτλ. Αναφερόµενος ο εµπορικός διευθυντής των καταστηµάτων Public κ. Xρ. Καλογεράκης στο πρόγραµµα αυτό επεσήµανε: «Η διεύρυνση του Trade ’n’ Save έρχεται σε συνέχεια της µεγάλης απήχησης που γνώρισε αρχικά το πρόγραµµα. Σε µια περίοδο όπου ο καταναλωτής πλήττεται από τη µείωση του διαθέσιµου εισοδήµατός του θεωρούµε υποχρέωσή µας την παροχή υπηρεσιών που ενισχύουν την ανάγκη του κοινού να έχει στην κατοχή του τα πιο σύγχρονα προϊόντα. Το Trade ’n’ Save είναι επίσης ένα µόνιµο πρόγραµµα και όχι µια προσφορά που δηµιουργεί σηµαντικό οικονοµικό όφελος, καθώς για πολύ βασικές κατηγορίες τεχνολογίας, π.χ. το laptop, το κέρδος µπορεί να κυµανθεί µεταξύ 110 και 1.200 ευρώ».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ