Οι επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα

Ο κ. Αν. Ραντζάκης ερωτά: «Θα ήθελα να µάθω αν η έκτακτη εισφορά ΙΧ αφορά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών ανεξαρτήτως παλαιότητας».


Ο κ. Κ. Φοντούλης ερωτά: «Μπορώ να µην πληρώσω την έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητο µεγάλου κυβισµού εάν το πουλήσω ή καταθέσω τις πινακίδες;».

Απαντήσεις:

1. Η έκτακτη εισφο ρά στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης επιβλήθηκε σε αυτά που είναι πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά. Από την επιβολή της εισφοράς αυτής έχουν εξαιρεθεί τα επιβατικά αυτοκίνητα µε παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

2. Η έκτακτη εισφορά στα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα επιβλήθηκε άπαξ στο ποσό της αντικειµενικής δαπάνης των αυτοκινήτων πάνω από 1.020 κυβικά εκατοστά, όµως αυτή η δαπάνη προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2011. Συνεπώς αν πουλήσετε το αυτοκίνητό σας ή καταθέσετε τις πινακίδες του, είναι σήµερα άνευ σηµασίας.

Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Η κυρία Αρτεμις Αγαπίδου ερωτά: «Παρακαλώ πείτε µου αν πρέπει να πληρώσω την έκτακτη εισφορά που ήρθε στη µητέρα µου. Σας γνωρίζω ότι η µητέρα µου πέθανε τον Απρίλιο, 25, τρέχοντος έτους. Είµαι η µοναδική συγγενής. Δεν υπάρχει διαθήκη και το µόνο που περιήλθε σε µένα ήταν η επικαρπία που είχε στο διαµέρισµα που έµενε, ενώ την υψηλή κυριότητα είχα εγώ. Είµαι υποχρεωµένη λοιπόν να πληρώσω ή να το αγνοήσω παντελώς; (Εξάλλου η καταβολή γίνεται µε τα εν δυνάµει χρήµατα του 2011, που η µητέρα µου έζησε περίπου τέσσερις µήνες…)».

Ο κ. Ι. Αντιμάντο ερωτά: «Δήλωσα πέρυσι (2010) οικογενειακό εισόδηµα 26.000 ευρώ. Είµαι πολύτεκνος µε 7 παιδιά, εκ των οποίων τα 4 φοιτητές. Η έκτακτη εισφορά που θα κληθώ να καταβάλω θα υπολογιστεί επί του συνόλου του ως άνω ποσού ή θα υπάρξει µέριµνα για τα παιδιά, µε αποτέλεσµα να χαµηλώσει το φορολογητέο ποσό κάτω από τις 12.000 που είναι το πλαφόν;».

Ο κ. Κ. Χρήστου ερωτά: «Εχω µία ερώτηση σχετικά µε την έκτακτη εισφορά. Από τις 1.4.2011 είµαι άνεργος γραµµένος στον ΟΑΕΔ και λαµβάνω το τακτικό επίδοµα. Θα πρέπει να πληρώσω έκτακτη εισφορά γα τα εισοδήµατα του 2010;».

Απαντήσεις:

1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε στα εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ τα οποία αποκτήθηκαν κατά τη χρήση του 2010 και σε αυτά που θα αποκτηθούν κατά τις χρήσεις 2011-2014. Το γεγονός ότι επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στη µητέρα σας σηµαίνει ότι τα εισοδήµατα που απέκτησε το 2010 ήταν πάνω από 12.000 ευρώ. Σύµφωνα µε την περίπτωση β’ της παρ. 5 του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόµοι του ευθύνονται για την καταβολή της εισφοράς, ανάλογα µε το ποσοστό της κληρονοµικής τους µερίδας.

2. Το γεγονός ότι είστε πολύτεκνος δεν λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό της έκτακτης εισφοράς. Αυτή θα υπολογιστεί στο εισόδηµα που δηλώσατε χωρίς καµία µείωση για τα παιδιά.

3. Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της έκτακτης εισφοράς οι µακροχρόνια άνεργοι που είναι γραµµένοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαµβάνουν επίδοµα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισµό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγµατικά εισοδήµατα.

Δήλωση από συζύγους

Η κυρία Ζωή Φραντζή ερωτά:

«Υπό ποιες προϋποθέσεις µπορεί ένα ζευγάρι να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση; Παντρευόµαστε σύντοµα αλλά επιθυµούµε να µην κάνουµε κοινή δήλωση µε τά. Ο µέλλων σύζυγος είναι Ελληνας που εργάζεται και ζει στο εξωτερικό κι ως εκ τούτου η δήλωσή του στην ηµεδαπή δεν περιέχει εισοδήµατα. Εγώ είµαι µόνιµη δηµόσιος υπάλληλος στην ηµεδαπή. Η λύση που µας πρότειναν είναι να µη δηλώσουµε το γάµο / µεταβολή οικ. κατάστασης στην Εφορία. Υπάρχει κάτι πιο (δεοντολογικό) να κάνουµε από αυτό;»

Απάντηση:

1. Σύµφωνα µε τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ, κατά τη διάρκεια του γάµο οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδηµάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδηµα καθενός συζύγου. Σύµφωνα εξάλλου µε τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 61 του ΚΦΕ εφόσον συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις, υπάρχει δηλαδή γάµος, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για το εισόδηµα της συζύγου του. Εξαιρετικά οι σύζυγοι υποβάλλουν δήλωση ο καθένας χωριστά: α) Οταν κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έχει διακοπεί η έγγαµη συµβίωση, β) Οταν ο ένας από τους συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης και γ) Εάν ο ένας από τους συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συµπαράσταση. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι έχετε υποχρέωση να υποβάλλετε κοινή δήλωση. Εξ άλλου και αν υποβάλλετε χωριστή δήλωση δεν θα έχετε καµία φορολογική ωφέλεια διότι στην Ελλάδα δεν φορολογείται το οικογενειακό εισόδηµα.

2. Σύµφωνα µε διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, αν ο φορολογούµενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωση είναι αλληλεγγύως µε αυτόν οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια εφόσον υπάρχει γάµος πρέπει να υποβληθεί κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήµατος. Η δήλωση αυτή µπορεί να υποβληθεί από τον σύζυγο ορίζοντας ταυτόχρονα αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα. Η στήλη δεν κατανοεί τον λόγο για τον οποίο δεν επιθυµείτε να υποβάλλετε κοινή δήλωση. Εκτός αν επιδιώκετε αποφυγή κάποιας φορολογίας του συζύγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ