Τις επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες (που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ) και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία άρχισαν να υπολογίζουν στη Λευκωσία μετά το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους. Δύο τράπεζες στην Κύπρο μελετούν και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης», το πολύ στα 3,6 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν έως τις 31/6/2012 δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, ώστε να καλύψουν τις ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά και να ικανοποιήσουν τις νέες αυστηρότερες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Οι δύο τράπεζες εξέδωσαν ήδη ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους και καταγράφουν τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει. Ευκολότερη, σύμφωνα με τον «Πολίτη», φαίνεται ότι θα είναι η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για την Τράπεζα Κύπρου η οποία έχει μικρότερο ποσό να καλύψει 1,47 δισ. ευρώ ενώ φαίνεται ότι έχει ήδη καλύψει τα 2/3 του ποσού. Η Marfin Laiki που έχει να αντλήσει κεφάλαια πέραν των 2 δισ. ευρώ ετοιμάζεται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για νέες εκδόσεις κεφαλαίων.

Πάντως, όπως αφήνεται να εννοηθεί τόσο από τις ανακοινώσεις των δύο τραπεζών όσο και της Κεντρικής Τραπέζης της Κύπρου, τα ποσά στα οποία κατέληξε η ΕΒΑ βασίζονται σε στοιχεία που ίσχυαν στις 30/6, ενώ το πραγματικό ποσό θα καθορισθεί με την αξιολόγηση των δεδομένων που ίσχυαν στις 30/9/2011. Βάσει αυτών των δεδομένων το ποσό αναμένεται να είναι σαφώς χαμηλότερο.

Θεωρητικά, όπως τονίζεται στη Λευκωσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόβλημα μπορεί ωστόσο να υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς λόγους» σπεύσουν καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αν και όπως βεβαιώνουν οι πάντες δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Σε κυπριακές τράπεζες έχουν μεταφερθεί δισ. ευρώ από καταθέσεις στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, χιλιάδες Ελλαδίτες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για εργασία.