«Το πακέτο είναι πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες αλλά πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο» ανέφερε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 υποστηρίζοντας ότι «το χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο» και ότι «η ετήσια ελάφρυνση από τους χαμηλότερους τόκους θα είναι 4,5 δισ. ευρώ».

«Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το έθνος» ανέφερε. «Δεν έχω ξαναδεί πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να παίξουν ρόλο και μάλιστα δυνάμεις προοδευτικές να είναι κατά της μείωσης του χρέους» σχολίασε και έκανε λόγο για «αυτοκτονική προσέγγιση», αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.


Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο θα είναι ύψους 100 δισ. ευρώ από την πλευρά των επίσημων θεσμών (εκτός από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αρχίσει άμεσα. «Εξυγιαίνονται και ισχυροποιούνται οι ελληνικές τράπεζες προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας» είπε.

Ο κ. Bενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και προβλήματα στη συμφωνία. Εκανε λόγο για μικρή ονομαστική μείωση της αξίας τον ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεσμεύτηκε για τη στήριξη των ταμείων που θα τα διασφαλίζει απόλυτα, όπως ανέφερε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, την εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου» διευκρίνησε ενώ διαβεβαίωσε ότι «πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε 8 δισ. ευρώ από την έκτη δόση».

Μόνιμη η παρουσία της τρόικας

Για τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας» και πρόσθεσε ότι η παρουσία της πρέπει να είναι «τακτική και συνεχής». «Είναι ένα σχήμα που το έχουμε ανάγκη, είναι ένα σχήμα απολύτως ισορροπημένο για να ξεπεράσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της διοίκησης το οποίο μας επιτρέπει να μην ξανακυλήσουμε στα μεγάλα ελλείμματα».


«Επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις»

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι επιστρέφουμε στο επίπεδο του χρέους του 2009 ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «αν δεν παρεμβαίναμε το ελληνικό δημόσιο χρέος με άλλες παρεμβάσεις συμβατικού χαρακτήρα θα ήταν 173% του ΑΕΠ, άρα η μείωση θα είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι απάντηση μου σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις που άκουσα να διατυπώνονται».


«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς, σε σχέση με συντάξεις, ούτε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 και 2012 «εφόσον όλα όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται».

«Τέτοιου είδους ζητήματα είναι καλό να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία» είπε για το ενδεχόμενο ψήφισης της απόφασης για το νέο πακέτο από 180 βουλευτές αλλά πρόσθεσε ότι μετά από την απόλυτη αντίθεση της αντιπολίτευσης «δεν το αντέχουμε λογικά και συναισθηματικά να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα».

Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνεται με κοινές μετοχές. «Η πώληση των μετοχών ξανά στην αγορά μπορεί να μας φέρει και κέρδη» είπε αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε ενδεχόμενο κρατικοποίησης και επανα-ιδιωτικοποίησης τραπεζών.

Στα 100 δισ. ευρώ του πακέτου προστίθενται άλλα 30 δισ. ευρω «για να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος». Εξήγησε ότι η συνολική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι 110 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου συν 130 δισ. ευρώ του νέου, σύνολο 240 δισ. ευρώ. Το ζήτημα των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί από τα 130 δισ. ευρώ του νέου πακέτου.

Οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλαν προτάσεις για έλληνες και μη έλληνες κατόχους ομολόγων, «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε λύση»