Η ευρωζώνη ενθάρρυνε σήμερα την Ισπανία να εντείνει τις προσπάθειες για να μειώσει το «μη αποδεκτό επίπεδο» ανεργίας στη χώρα, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ανάπτυξης ώστε να μειωθεί το μη αποδεκτό επίπεδο της ανεργίας», τονίζεται στην τελική ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ ζήτησε η Μαδρίτη να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας «ώστε να αυξηθεί η ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων και εργατικού δυναμικού». Το κείμενο επιμένει επίσης στην εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων «για τη
βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
», κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Το θέμα της εργασίας είναι στο επίκεντρο της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, ενώ η Ισπανία εξακολουθεί να παρουσιάζει ύψη ρεκόρ ανεργίας, με αποτέλεσμα την πτώση του ποσοστού του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού
Κόμματος στις δημοσκοπήσεις έναντι της συντηρητικής δεξιάς.

Σύμφωνα με μια μέθοδο υπολογισμού που ακολουθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ανερχόταν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011 σε 20,89% του ενεργού πληθυσμού, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η κυβέρνηση προβλέπει το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 19,8% στα τέλη του έτους.