Στην ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των τόκων, οδηγεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 47%-52%, που φαίνεται ότι είναι το σημείο συμβιβασμού μεταξύ τραπεζών και ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το δημοσιονομικό όφελος που προέρχεται από τις περικοπές που φέρνει στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το νέο μισθολόγιο.

Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, φαίνεται ότι έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Εκπρόσωποι της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, των τραπεζών, της Κομισιόν, αλλά και της Ελλάδας βρίσκονται σε συζητήσεις για τον τελικό προσδιορισμό του «κουρέματος» επί του χρέους της χώρας μας, από το οποίο θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο ελληνικό χρηματοδοτικό πακέτο.

Οι τραπεζίτες πιέζουν για περιορισμό των απομειώσεων στο 40% – 50%, ενώ η Γερμανία επιδιώκει υψηλότερα ποσοστά, θεωρώντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να καταστεί εκ νέου βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μετά τη συμφωνία θα σταλούν επιστολές σε 400 περίπου τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα οι οποίες σε ένα εύθετο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή. Θα θεωρηθεί πετυχημένη η προσπάθεια αυτή αν δηλώσουν συμμετοχή το 70% των τραπεζών οπότε θα συμμετέχει υποχρεωτικά και το υπόλοιπο 30%. Ουσιαστικά θα υπάρξει μία επανάληψη της διαδικασίας της 21ης Ιουλίου.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να πιάσουν τους ελάχιστους δείκτες επάρκειας, όπως επίσης και το ζήτημα των εγγυήσεων όπου φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση να είναι εγγυημένα μόνο τα νέα ομόλογα των ξένων τραπεζών και όχι των ελληνικών.

Η βοήθεια θα παρασχεθεί σε κάθε περίπτωση, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές, οδηγώντας σε κρατικοποίηση του συστήματος ή με προνομιούχες.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά καταλήγει σε ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αναμένεται να υποστούν απώλειες σε ετήσια βάση που θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση μελετά την εκχώρηση στα Ταμεία κρατικής ακίνητης περιουσίας, ώστε να περιοριστεί η ζημιά που θα προκύψει από το «κούρεμα» επί των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα και τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και οι περισσότεροι εξ αυτών εξέφραζαν καταρχάς την ικανοποίησή τους για τα όσα τους ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το συνολικό ποσό του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 90-100 δισ. ευρώ.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη και θα ανέρχεται σε ποσά της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ανά έτος το οποίο θα είναι δυνατόν να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Η δανειακή σύμβαση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της εποπτείας, οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει συμφωνία σε μία διατύπωση που θα αναφέρει ότι την ευθύνη της υλοποίησης του νέου προγράμματος θα έχει η ελληνική κυβέρνηση αλλά θα υπάρξει αυξημένη εποπτεία από την Ευρωζώνη.

Με βάση αυτά, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις τόσο με τις ξένες όσο και με τις ελληνικές τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα». Με βάση αυτά, αναμένεται ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και θα έχει ένα νέο κύκλο επαφών, πιθανώς και συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.