Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω της διευκόλυνσης των απολύσεων και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων καθώς και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων υπόσχεται προς τους ευρωπαίους εταίρους ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην επιστολή που έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της σημερινής Συνόδου.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεσμεύεται να εκθέσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του έως τις 15 Νοεμβρίου. Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια, η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα 15ετίας.
Δεσμεύεται επίσης ότι θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή μεταρρυθμίσεων στην οποία θα τεθούν επικεφαλής τεχνοκράτες. Η επιτροπή θα επιβλέπει την πορεία των δημοσιονομικών αλλά και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα εισρέουν πέντε δισ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, θεσμοθετείται η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία εφόσον παραστεί ανάγκη ενώ η οριστική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τοποθετείται στο Μάρτιο του 2012.
Βέβαια, με βάση τα σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, ο Μπερλουσκόνι ίσως να μη βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τότε καθώς όπως φημολογείται έχει «ανταλλάξει» τη συγκατάθεση της Λίγκας του Βορρά στα μέτρα με την πρόωρη παραίτηση από τη θέση του και την προκήρυξη εκλογών. Ο ίδιος πάντως δεν έκανε σχετικό σχόλιο προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.