Νέες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα παρουσιάσει την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για θέματα σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας και την επενδυτική πολιτική και ειδικότερα για ζητήματα που άπτονται του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου, κ.ά.

Εκτενής αναφορά αναμένεται και για τα προγράμματα και τις δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να δώσει λύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, την Κυριακή, με την οποία επικυρώθηκε η απόφαση του Ιουλίου για μείωση στο 5% της εθνικής συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την αναζωογόνηση των εν λόγω οικονομιών, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται σε πρόσθετες δαπάνες προκειμένου να ανακτήσουν αναπτυξιακή δυναμική.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ε εγγυητικών ταμείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε μέσα στον Νοέμβριο να λάβει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα χορηγηθούν στις ελληνικές τράπεζες για να δοθούν ακολούθως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, θα εξασφαλιστούν με εγγυητικά κεφάλαια του ΕΣΠΑ 5 δισ. ευρώ δανειοδοτήσεως για μεγάλα έργα.

Τέλος, την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία ειδικού προγράμματος προκειμένου να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές στις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.