Και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας και έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί εξαιρούνται από τη μείωση της σύνταξης τους λόγω ηλικίας.
Οπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 10γ του άρθρου 1 του αρχικού σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο και άλλες Διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000€, είχαν συμπεριληφθεί οι απόστρατοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα.
Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, η οποία υιοθετήθηκε και κατατέθηκε τροπολογία του σχετικού άρθρου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και εν τέλει συμπεριλήφθηκε ανάλογη διάταξη στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή των Ελλήνων, προστέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 άτομα, όπου συμπεριλαμβάνονται Ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων/Κατηγοριών (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι, Ναρκαλιευτές, Πυροτεχνουργοί, Μονάδων παραμεθορίου κ.λ.π.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.
Πρόσφατα καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ), ενώ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά αποδίδεται στον ΟΑΕΔ. Με ανάλογη πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα ειδική εισφορά των στρατιωτικών, αντί του ΟΑΕΔ, θα αποδίδεται πλέον στα Μετοχικά Ταμεία.
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί διάκριση των στρατιωτικών σε σχέση με τους ασφαλισμένους Δημοσίους Υπαλλήλους στο ΤΠΔΥ, καθότι ανάλογα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας αντιμετωπίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυριότερα αυτά του Μετοχικού Ταμείο Στρατού. Η εν λόγω ρύθμιση θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στο βαθμό των δυνατοτήτων της τρέχουσας Δημοσιονομικής κρίσης.