Μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα θα αποκτήσει η τρόικα, προκειμένου να εποπτεύει σε καθημερινή βάση την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σχετική αναφορά σχεδιάζεται να υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ήδη, άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προϊδέασε για τα σχέδια αυτά, μιλώντας για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

Η κοινοτική αυτή επιτήρηση θα συμπληρώσει το πλαίσιο των αποφάσεων για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι το κούρεμα και τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι (και το ΔΝΤ) στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης θα φέρουν αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Έτσι αφού το χρέος καταστεί βιώσιμο, οι πιστωτές θα μπορούν να περιμένουν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της. Εξάλλου, με την τρόπο αυτό, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, θα δοθεί ένα τέλος στα ανά τρίμηνο σίριαλ αγωνίας που παίζεται κάθε φορά με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για έλεγχο, ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.

Το επιτελείο που θα εγκατασταθεί εδώ θα είναι ολιγομελές και θα τοποθετηθεί σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Παράλληλα, θα λειτουργεί και στην αντίθετη κατεύθυνση, μεταφέροντας στην κυβέρνηση τις απόψεις και τις υποδείξεις της Κομισιόν για τις εξελίξεις σε διάφορα θέματα, ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.