Πρώτα θα πληρώσουν το νέο χαράτσι για τα ακίνητα και μετά θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από αυτό όσοι απαλλάσσονται της νέας φορολογίας ή υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή απειλούνται με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες νοικοκυριά στην περίπτωση που δεν πληρώσουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το νέο χαράτσι για τα ακίνητα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, το νέο ειδικό τέλος, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του νέου τέλους έτους 2011.
Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.
Για τον υπολογισμό του νέου τέλους, τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Σε περίπτωση που στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.
Στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμού του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το τέλος υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη.
Το νέο χαράτσι ενσωματώνεται διακριτά, μαζί με τον τρόπο υπολογισμού του, στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισπράττεται υποχρεωτικά από αυτούς.

Ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υποκείμενος στο τέλος ή δικαιούχος των εξαιρέσεων είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου.

Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής
Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με το νέο τέλος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται τότε:

– Το τέλος καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά. Η αίτηση έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα 1, το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.

– Η Δ.Ο.Υ. άμεσα μετά την παραλαβή της αίτησης, βάσει των μηχανογραφημένων καταστάσεων που έχουν αποσταλεί σε αυτήν από τη Γ.Γ.Π.Σ, αποφαίνεται για το αν η αίτηση γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται.

– Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., συντάσσεται Α.Φ.ΕΚ. και, εάν από την εκκαθάριση αυτού προκύψει επιστροφή στον δικαιούχο, επιστρέφεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί χορήγησης ενημερότητας.

– Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν κάνει δεκτή την αίτηση, τότε πρέπει να ενημερώσει τον υπόχρεο για την απόρριψη αυτή.

Δικαιολογητικά απαλλαγής
Η αίτηση για απαλλαγή συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είτε επισημασμένου για την εξόφληση είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης καθώς και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ή εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα, και επιπλέον, κατά περίπτωση, με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Απαλλαγή από το τέλος ή επιβολή με μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ
1. Διαδικασία χορήγησης μειωμένου συντελεστή ή απαλλαγής ηλεκτρονικά

Τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής της πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι την 2α Οκτωβρίου 2011.

Για τη χορήγηση του μειωμένου ειδικού τέλους ή της απαλλαγής ηλεκτρονικά, η Γ.Γ.Π.Σ. λαμβάνει υπόψη τα εξής:

α) Επιβολή μειωμένου συντελεστή ειδικού τέλους σε πολύτεκνους.

Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται εφόσον ο πολύτεκνος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

Σύμφωνα με τον κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος τα τέκνα βαρύνουν, στην περίπτωση εγγάμων, τον υπόχρεο άνδρα και ως εκ τούτου για τον χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων του κωδικού 003 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.

Στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 004 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 με αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4, τότε ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο ιδιοκατοικούμενο ακίνητο της συζύγου κατά το ποσοστό της.

β) Επιβολή μειωμένου συντελεστή ειδικού τέλους σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ανάπηρο ή βαρύνεται με ανάπηρο.
Στην περίπτωση εγγάμων, το μειωμένο συντελεστή ειδικού τέλους έχει ο κατά κυριότητα ή επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) ιδιοκτήτης της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, εφόσον ο ίδιος είναι ανάπηρος ή ο ή η σύζυγος που τον βαρύνει είναι ανάπηρο πρόσωπο κατά τα ανωτέρω και δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις λοιπών προστατευόμενων ανάπηρων μελών ο μειωμένος συντελεστής χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου αυτού.
γ) Απαλλαγή ειδικού τέλους σε ανέργους Η απαλλαγή χορηγείται εφόσον ο άνεργος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

Για την προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά οι κωδικοί 003 – 004.

Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί. Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ. παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή δικαιούνται μειωμένο τέλος, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα αρχίσουν να εκδίδουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με χρέωση ειδικού τέλους, μετά από 48 ώρες από τη λήψη του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ. που θα περιλαμβάνει τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της πλήρους απαλλαγής.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν έχει αποστείλει γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, καταβάλει την πρώτη δόση και έπειτα δύναται, με την ίδια διαδικασία, να αποστείλει εκπρόθεσμα γραπτό μήνυμα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2011. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, λαμβάνεται υπόψη σε επόμενο λογαριασμό που εκδίδεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές μετά την έγκριση της αίτησης.

Τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό συμψηφίζεται στους επόμενους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τη Δ.Ο.Υ.
– Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο πολυτέκνου, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, τα τέκνα είναι προστατευόμενα, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 30.000,00€, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

– Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο προσώπου που είναι το ίδιο ανάπηρο ή που βαρύνεται φορολογικά, από ανάπηρο, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση της αναπηρίας, φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το πρόσωπο που τον βαρύνει, είναι ανάπηρο η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

– Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο της απαλλαγής και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 12.000,00€ προσαυξανόμενο με 4.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή αυτή απαιτείται ο δικαιούχος να είναι άνεργος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011.
Η απαλλαγή παρέχεται για την κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου).
Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του 100% του ακινήτου, τότε η απαλλαγή ή ο μειωμένος συντελεστής παρέχεται για το ποσοστό του.
Ο έλεγχος του ύψους της ακίνητης περιουσίας αφορά την αξία της περιουσίας του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου) και όχι την αξία της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας.

Ενέργειες Δ.Ε.Η. και εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος
Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές υποχρεούνται να αποστέλλουν άμεσα στη Γ.Γ.Π.Σ. μηχανογραφημένες καταστάσεις με τους καταναλωτές στους οποίους έχει επιβληθεί το ειδικό τέλος, στις οποίες περιλαμβάνεται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. όπου υπάρχει.

Αν δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος, εντός 40 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του ειδικού τέλους.

Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός 20 ημερών από τη διακοπή, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ότι αφορά το ειδικό τέλος.