Προειδοποιητική βολή εξαπέλυσε η Moody’s κατά της Γαλλίας, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θέτει τη χώρα υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Η προειδοποίηση της Moody’s ήρθε μετά τα ανάμεικτα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στόχος του Βερολίνου είναι να μειώσει τις υπέρμετρες προσδοκίες για οριστική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, κάτι που οι αγορές εξέλαβαν για άλλη μια φορά ως αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα της ηγεσίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η Moody’s επισήμανε ότι θα θέσει τη Γαλλία στο μικροσκόπιο για τους επόμενους τρεις μήνες, εξετάζοντας εάν οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος διάσωσης τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Παρισιού. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, τόνισε ότι η αξιολόγηση των ΑΑΑ δεν τίθεται σε κίνδυνο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την υποβάθμιση.

Ο Μπαρουάν παραδέχθηκε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,75% επί της οποίας έχει βασισθεί ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ωστόσο επισήμανε ότι τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος θα ληφθούν νωρίτερα από ό,τι έχει
προγραμματισθεί.

Σε περίπτωση που η Γαλλία χάσει το ΑΑΑ, κλυδωνίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα των μέτρων για τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα και θα πέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες της Γερμανίας.

Μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης, το spread των γαλλικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 114 μονάδες βάσης, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 19 ετών.