«Αν θέλει η χώρα να είναι εθνικά κυρίαρχη, υπερήφανη και ανεξάρτητη, πρέπει να είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, παραδεχόμενος ότι «ναι, έχει περιοριστεί η οικονομική και δημοσιονομική μας κυριαρχία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με το «αν η κυβέρνηση συμφωνεί στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», σχολίασε ότι η εθνική κυριαρχία, δηλαδή η ικανότητα ενός κράτους να αυτοπροσδιορίζεται, «έχει κόστος».

«Ταυτίζουμε την εθνική κυριαρχία με την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική και εδαφική ακεραιότητα, την δυνατότητα του κράτους να χαράσσει την εξωτερική και αμυντική πολιτική του», τόνισε, αλλά εξήγησε ότι «προ πολλού τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» καθώς η εθνική κυριαρχία έχει διάσταση οικονομική. Υπενθυμίζοντας μάλιστα τις συνταγματικές προβλέψεις είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποδέχεται περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος όπως είναι οι διαδικασίες ενοποίησης όπου εκχωρεί ένα μέρος της κυριαρχίας του αλλά στην βάση της θεσμικής ισοτιμίας».

«Αντιλαμβάνομαι κάποιον που θέλει να αποτινάξει το ζυγό της εξάρτησης, αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η χώρα «πρέπει να ανακτήσει την πλήρη δημοσιονομική κυριαρχία και το θέμα δεν είναι τι λένε οι διάφοροι γερμανοί ή φινλανδοί αλλά τι κάνουμε εμείς». Όπως σημείωσε «το παιχνίδι παίζεται εδώ μέσα και κάποιοι παίζουν με το μέλλον του λαού και με την προοπτική των οικογενειών», τονίζοντας ότι: «Όποιοι παίζουν με τη φωτιά θυσιάζουν τη κοινή λογική στο βωμό φτηνών εσωκομματικών συμφερόντων».

Η «δημοσκοπική κυβέρνηση»

Ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε ότι «δεν θέλουμε λεφτά, προτιμάμε να πεινάσουμε παρά να έρχεται ο καθένας να μιλάει για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας» και διερωτήθηκε αν υπάρχει κράτος και αν υπάρχει ΠαΣοΚ: «Πώς νομιμοποιείστε να περνάτε μια τέτοια πολιτική εσείς το 19% βάσει των δημοσκοπήσεων;» Μάλιστα είπε ότι αν η κυβέρνηση πιστεύει αυτά που λέει για την δεινή θέση της χώρας, τότε στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα για το πολυνομοσχέδιο «ας έρθει το ΠαΣοΚ να καταψηφίσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναζητήσει μια κυβέρνηση πιο συνθετική». «Ιδού η λύση στο πρόβλημα», είπε και ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: «Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση και να αποσύρουν την εμπιστοσύνης τους και αυτό θα χαλυβδώσει τους βουλευτές». Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ να ρίξουν την κυβέρνηση για να αναδείξει η παρούσα βουλή μια άλλη κυβέρνηση για να εφαρμόσει ποια πολιτική;». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε «ποιο πολίτευμα έχουμε: το κοινοβουλευτικό ή το δημοσκοπικό; Ποια πολιτική θα εφαρμόσει η κυβέρνηση των δημοσκοπήσεων; Την πολιτική του Σαμαρά, του Τσίπρα, του ΛΑΟΣ;». Και κατέληξε: «Δεν κυβερνιούνται έτσι οι λαοί και τα έθνη. Θέλουν πιο καθαρή και υπεύθυνη λύση».

Ο κυβερνήτης και ο ύπαρχος…

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον ΛΑΟΣ να «μείνει στην γραμμή την συναινετική» που χάραξε ψηφίζοντας το μνημόνιο και στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται. Ο κ. Καρατζαφέρης του απάντησε ότι «δεν πηδήξαμε από το πλοίο, αλλά μας ρίξατε σε ξέρα» και ο υπουργός Οικονομικών του είπε: «Το σκάφος πλέει με πολλά μποφόρ και κύμα, σε διεθνή τρικυμία. Δεν πηδήξατε γιατί πέσαμε σε ξέρα, αλλά γιατί η περιδίνηση σας έφερε ναυτία». Και συμπλήρωσε: «Βοηθήστε! Σας το έχει πει ο κυβερνήτης, σας το λέει τώρα και ο ύπαρχος. Δεν έχουμε βυθιστεί και δεν θα βυθιστούμε, εξάλλου η ναυτική παράδοση των Ελλήνων είναι μεγάλη…».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κύριε ύπαρχε, με βάση το ιδιωτικό ναυτικό δίκαιο, όταν βουλιάξει ένα πλοίο ο ναυαγοσώστης παίρνει το αντίτιμο, εδώ δεν έχει βουλιάξει ακόμα άλλα οι εμφανιζόμενοι ως ναυαγοσώστες έχουν πάρει ήδη το αντίτιμο». Μάλιστα αναφορικά με την απουσία του Πρωθυπουργού από την Βουλή είπε ότι «ο κυβερνήτης απέχει, μόνο πάει στους γερμανούς επιχειρηματίες και τους λέει ΄΄ιδού η αγορά σας΄΄, κλείνει τα deals της διαπλοκής με τον εμίρη του Κατάρ και ενώ τα αμπάρια του πλοίου έχουν γεμίσει με πολίτες στα σαλόνια γίνεται πάρτι».

Πυρά κατά απεργών

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις απεργίες και καταλήψεις στα υπουργεία και στον χώρο της αποκομιδής απορριμμάτων κάνοντας μάλιστα λόγο για «εικόνα ανομίας». «Κάποιοι νομίζουν ότι οι απεργίες και οι καταλήψεις μπορούν να οδηγήσουν κάπου», είπε υπογραμμίζοντας ότι: «Σέβομαι κάποιον που αγωνίζεται διότι μειώνονται οι αποδοχές του, αλλά είναι άλλο το αγωνίζομαι και άλλο το εκβιάζω»! Και τόνισε ότι «αυτά δεν είναι πιέσεις, αλλά αμφισβήτηση της καρδιάς της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε θα απαντήσει.