Στους Αμερικανούς επιστήμονες Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς απονεμήθηκε το εφετινό βραβείο Νομπέλ Οικονομίας.

Οι δύο οικονομολόγοι τιμήθηκαν από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για τις έρευνές τους που ρίχνουν φως στη σχέση αιτίου-αιτιατού και στις αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται μεταξύ της οικονομίας και των εργαλείων άσκησης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, όπως είναι οι κυβερνητικές δαπάνες και ο καθορισμός των επιτοκίων.

Οι Σάρτζεντ και Σιμς, 68 ετών αμφότεροι, δεν ήταν συνεργάτες.

Πραγματοποίησαν χωριστές έρευνες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970 και 1980. Τα συμπεράσματα των ερευνών τους ωστόσο είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα σήμερα, καθώς εθνικές κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο για να ξεπεράσουν την κρίση και να αναθερμάνουν την ανάπτυξη μετέρχονται τα περίφημα «εργαλεία» που απασχόλησαν τους νέους νομπελίστες στις έρευνές τους.


«Οι νικητές του εφετινού βραβείου ανέπτυξαν μεθόδους που επιδιώκουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο επηρεάζεται η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός από μια πρόσκαιρη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή από μια μείωση των φορολογικών συντελεστών»
, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία. Και τονίζει: «Σήμερα οι μέθοδοι που ανέπτυξαν οι Σάρτζεντ και Σιμς είναι τα βασικά εργαλεία της μακροοικονομικής ανάλυσης».

Ο Τομ Σάρτζεντ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Σιμς ήταν καθηγητής στο Πρίνστον έως το 1999, ενώ έχει διδάξει και στο Γιέιλ, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο Χάρβαρντ.