Το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης και του ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν χθες στο Βερολίνο οι Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, αποτελεί μια αμιγώς γαλλογερμανική πρωτοβουλία, που θα προωθηθεί από τις δύο κυβερνήσεις με «εμπιστοσύνη και εμπιστευτικότητα».

Αυτό διευκρίνισε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως ό,τι αποφασιστεί θα είναι «σε συμφωνία» με τους εταίρους, αλλά όχι έπειτα από διαβούλευση μαζί τους.

Ο Ζάιμπερτ είπε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν χθες το πλαίσιο και τους χρονικούς στόχους του σχεδίου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν να καθοριστούν.

Ερωτηθείς αν οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις άλλα κράτη-μέλη και την Ελλάδα ειδικότερα προτού αποκρυσταλλώσουν τις προτάσεις τους, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ απάντησε ότι «το γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης και του ευρώ θα αφορά το ενιαίο νόμισμα και το σύνολο των κρατών μελών της ευρωζώνης, όχι μια συγκεκριμένη χώρα».

Αλλωστε το σχέδιο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μαγική συνταγή» που θα θεραπεύσει όλες τις ασθένειες και αδυναμίες της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πεπεισμένες ότι το σχέδιο θα συμβάλει ώστε να ανακτήσει η ευρωζώνη την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά δεν θα αποτελέσει μαγική συνταγή που θα θεραπεύει ό,τι ζητεί κανείς απ’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.