Τεκμήριο ανέγερσης οικοδομών

Η κυρία Μαρία Κανταρέλη ερωτά: «Τι ισχύει σχετικά µε το πόθεν έσχες για ανέγερση οικοδοµής (υπάρχει πρώτη κατοικία στο όνοµά µου). ∆ιάβασα ότι ως το τέλος του 2013 δεν ισχύει».

Απάντηση:

Με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 28 του Ν. 3986/2011, ορίστηκε ότι αναστέλλεται η εφαρµογή της διάταξης της περίπτωσης γ’ του άρθρου 17 του ΚΦΕ, από 17.12.2010 ως και 31.12.2013. Στη διάταξη αυτή ο ρίζεται ότι αποτελεί τεκµήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η αγορά ή η χρονοµεριστική ή η χρηµατοδοτική µίσθωση ακινήτων, η ανέγερση οικοδοµών, καθώς και η κατασκευή δεξαµενής κολύµβησης. Συνεπώς η δαπάνη ανέγερσης κατοικίας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική, δεν θα ληφθεί ως τεκµήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων εφόσον πραγµατοποιηθεί κατά το πιο πάνω χρονικό διάστηµα.

Εκτακτη εισφορά εισοδημάτων

Η κυρία Ελένη Βασιλοπούλου ερωτά: «Παρακαλώ, θα ήθελα µια υπεύθυνη απάντηση στην κάτωθι απορία: Τόσο στη δηµοσίευση της 20.8.2011 του in.gr όσο και σε οτιδήποτε έχω διαβάσει ή έχω ακούσει σχετικά µε τον τρόπο χρέωσης (µέσω εκκαθαριστικού σηµειώµατος) και πληρωµής της έκτακτης εισφοράς αναγκαστικής αλληλεγγύης για τα εισοδήµατα του 2010, είναι αυτό που περιγράφεται στο άρθρο. Ωστόσο στην εργασία µέλους της οικογενείας µου το λογιστικό γραφείο που κρατάει τη µισθοδοσία έκανε κράτηση αρχής γενοµένης στον καθαρό µισθό του Αυγούστου 1% λόγω αυτής της εισφοράς (δεν τα µπερδεύω µε την αύξηση στην παρακράτηση φόρου). Μα αφού θα σταλούν εκκαθαριστικά, τι συµβαίνει εδώ; Μπορείτε να µε βοηθήσετε;».

Ακόμη, ο κ. Μ. Αθάνας ερωτά: Η έκτακτη εισφορά για τους µισθωτούς θα υπολογιστεί µε βάση το καθαρό ατοµικό τους εισόδηµα και όχι το φορολογητέο, έτσι δεν είναι; ∆εν θα πληρώσει δηλαδή κάποιος εισφορά για τον φόρο που έχει ήδη πληρώσει για το 2010;

Απάντηση:

1. Σύµφωνα µε τη διάταξη του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, η εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται οίκοθεν από τον προϊστάµενο της αρµόδιας ∆ΟΥ, ο οποίος αποστέλλει στον υπόχρεο εκκαθαριστικό σηµείωµα. Συνεπώς η εισφορά αυτή δεν παρακρατείται από τον εκκαθαριστή µισθοδοσίας, αλλά µε βάση το εκκαθαριστικό σηµείωµα καταβάλλεται είτε εφάπαξ ή µε δόσεις σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ ή σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ.

2. Σύµφωνα µε τις διατάξεις του πιο πάνω άρθρου και νόµου, για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης λαµβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατοµικό εισόδηµα, πραγµατικό ή τεκµαρτό, φορολογούµενο ή απαλλασσόµενο.

Φορολογία ναυτικών

Ο κ. Ν. Καραντώνης ερωτά: «Παρακαλώ, ενηµερώστε µε αν οι ναυτικοί έχουν ειδική φορολόγηση και ποια είναι αυτή».

Απάντηση:

Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, ο φόρος στις αµοιβές που αποκτούν οι αξιωµατικοί και το κατώτερο πλήρωµα του Εµπορικού Ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εµπορικά πλοία υπολογίζεται µε αναλογικό συντελεστή 6% για τους αξιωµατικούς και 3% για το κατώτερο πλήρωµα. Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν για τις αµοιβές που αποκτώνται από το ηµερολογιακό έτος 2010 και εξής.

Αν ο πιο πάνω φόρος είναι µεγαλύτερος από τον φόρο που προκύπτει µε βάση την κλίµακα φόρου, η διαφορά επιστρέφεται µε την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Η πιο πάνω διάταξη προβλέπει ειδικό τρόπο υπολογισµού της φορολογικής επιβάρυνσης των ναυτικών του Εµπορικού Ναυτικού όταν αυτοί αποκτούν εισόδηµα και από άλλες πηγές.

Κάτοικοι εξωτερικού

Ο κ. Γ. Στασινόπουλος ερωτά: «Ο γιος µου εργάζεται στην Ταϊβάν, όπου και έχει εγκατασταθεί. Κάπου διάβασα ότι οι Ελληνες που είναι εγκατεστηµένοι σε χώρα του εξωτερικού µε την οποία η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει σύµβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας, όπως συµβαίνει µε την Ταϊβάν, είναι υποχρεωµένοι να δηλώνουν τα εισοδήµατα που αποκτούν στην αλλοδαπή και στην Ελλάδα και να φορολογούνται γι’ αυτά. Είναι αληθές αυτό;».

Ακόμη, ο κ. Γ. Κρητικός ερωτά: «Για κάτοικο εξωτερικού που τα προηγούµενα χρόνια δεν έχει καταθέσει φορολογικές δηλώσεις και είχε στην κατοχή του ένα ΙΧ κάτω των 14 ίππων και µια µονοκατοικία 100 µ., τον υποχρεώνει ο νόµος να κάνει φορολογικές δηλώσεις απ’ όταν απέκτησε το αυτοκίνητο; Γιατί είναι αναρτηµένο στη ∆ΟΥ κατοίκων εξωτερικού ότι ως 2 κατοικίες ως 150 µ. δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση κάτοικοι εξωτερικού;».

Απάντηση:

1. Οι κάτοικοι αλλοδαπής φορολογούνται στην Ελλάδα για το εισόδηµα που αποκτούν από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι για το εισόδηµα που αποκτούν στην αλλοδαπή. Το εισόδηµα αυτό φορολογείται στην αλλοδαπή χώρα µε βάση το φορολογικό δίκαιο που ισχύει στη χώρα αυτή. Οι συµβάσεις αποφυγής της διπλής φορολογίας έχουν εφαρµογή στην περίπτωση που κάτοικος Ελλάδας αποκτά εισόδηµα σε αλλοδαπή χώρα µε την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει τέτοια σύµβαση.

2. Σύµφωνα µε τη διάταξη της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, ανεξάρτητα αν υπόκεινται σε φόρο ή όχι, είναι και οι κύριοι ή κάτοχοι ιδιωτικής χρήσης επιβατικού αυτοκινήτου. Ακόµη, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι, σύµφωνα µε την περίπτωση στ’ της ίδιας παραγράφου, και όσοι διατηρούν µία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες µε επιφάνεια πάνω από 150 τ.µ. ή κατοικούν σε οικοδοµή (;) µε επιφάνεια πάνω από 200 τ.µ. Η ρύθµιση αυτή µετά τα νέα τεκµήρια διαβίωσης του Ν. 3842/2010 έπρεπε ήδη να έχει αναµορφωθεί.

Η φορολογική διοίκηση έχει δεχθεί ότι οι κάτοικοι αλλοδαπής φορολογούνται στην Ελλάδα όχι µόνο για το πραγµατικό εισόδηµα που αποκτούν στην Ελλάδα αλλά και για το τεκµαρτό εισόδηµα. Αποψη η οποία από πολλούς αµφισβητείται. Ωστόσο µε βάση την άποψη αυτή οι κάτοικοι αλλοδαπής, έστω και αν δεν αποκτούν πραγµατικό εισόδηµα στην Ελλάδα, αν διατηρούν στην Ελλάδα κατοικία ή επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, υπάγονται στα νέα τεκµήρια διαβίωσης και υπόκεινται σε φόρο ανεξάρτητα από το εµβαδόν της κατοικίας ή τα κυβικά εκατοστά του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ